Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
10 ondernemerscriteria voor zzp'ers

10 ondernemerscriteria voor zzp'ers in de zorg uitgelegd

ib-ondernemer Jan 12, 2021

De Belastingdienst stelt eisen aan het ondernemerschap. Zo kunnen zij beoordelen of je een ondernemer bent voor de Inkomstenbelasting (IB). In dit artikel bespreken we de 10 ondernemerscriteria voor zzp'ers, en daarmee ook voor zzp'ers in de zorg. 

De ondernemerscriteria schetsen een beeld van jou als ondernemer

De 10 ondernemerscriteria zijn een mix aan beeldvorming en praktische zaken die gebruikt worden om te beoordelen in of je voldoende ondernemend bent óf dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. Deze 10 criteria bestaan aan verschillende aandachtsgebieden zoals het aantal opdrachtgevers dat je bedient tot de taal waarin je je uit als ondernemer. Hieronder staan ze alle 10 benoemd. Over ieder van deze 10 criteria hebben wij een verdiepend artikel geschreven die je kunnen helpen om een beeld te krijgen bij wat er gevraagd wordt.

  1. Duurzaamheid en omvang
  2. De organisatie van jouw bedrijf
  3. Voldoende omzet behalen
  4. Winst maken
  5. Ondernemersrisico lopen
  6. Gezag voorkomen
  7. Voldoende tijd investeren
  8. Reclame maken
  9. Voldoende opdrachtgevers
  10. Praten als een ondernemer

Voldoe jij aan de eisen voor ZZP-ers in de zorg? Doe de gratis Ondernemerscheck!

Waar komen de 10 ondernemerscriteria voor zzp'ers vandaan?

Hier schreven we eerder dit artikel over. De 10 ondernemerscriteria zijn gebaseerd op duidelijkere spelregels voor het ondernemerschap. Deze criteria zijn gekoppeld aan het IB-ondernemerschap. Dat betekent dat als je jouw aangifte doet als 'IB-ondernemer', dan zeg je dus eigenlijk dat je voldoet aan deze spelregels.

Lees meer: Belastingdienst en de zzp'er in de zorg, hoe zit het?

De criteria geven geen uitsluitsel

Als ondernemer is het belangrijk om deze criteria mee te nemen in je bedrijfsvoering. Het niet voldoen aan 1 van deze punten wil niet meteen zeggen dat je niet als ondernemer wordt gezien door de Belastingdienst voor de inkomstenbelasting. Ook betekent het voldoen aan de meeste punten niet per definitie dat je als ondernemer wordt gezien door de Belastingdienst. Wees je hier bewust van en ga voorbereid aan de slag. Zo voorkom je grootste risico's. Ook behandelen we de invulling van de 10 ondernemeeschapscriteria in de online training 'De basis op orde'. Hierin bespreken we wat nodig is om de basis op orde te hebben als zzp'er in de zorg en zo meer te halen uit het zzp-schap.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg