Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
tips bij kiezen bemiddelingsbureau

3 tips bij het kiezen van een zzp bemiddelingsbureau

ib-ondernemer starten als zzp'er werken als zzp'er Jan 15, 2021

Meer dan de helft van de zzp'ers in de zorg werkt via een bemiddelingsbureau. Hoe kies je zo'n bureau en waar let je dan op? In dit artikel 3 tips bij het kiezen van een zzp bemiddelingsbureau. 

1. 'Het' bemiddelingsbureau bestaat niet

Op dit moment zijn er een paar honderd (!) organisaties als bemiddelaar actief. De dienstverlening die zij bieden verschilt enorm. Er zijn bureaus die alleen matchmaking doen. Maar er zijn ook bureaus die daar bovenop scholing, administratie en allerlei andere vormen van ondersteuning aanbieden. Het is daarom niet eenvoudig om te spreken van 'het' bemiddelingsbureau. De werkwijzes, tarieven, dienstverlening en aanpak verschilt onderling. Dat vraagt van jou dat je goed onderzoek doet naar wat een bureau aanbiedt aan jou.

2. Hoe zit de constructie precies in elkaar?

Er zijn veel soorten constructies die mogelijk zijn tussen zzp'er, opdrachtgever en bemiddelingsbureau. Ik ga in mijn training 'De basis op orde' uitgebreid in op de constructies die er momenteel zijn. Bij de ene constructie is de bemiddelaar alleen matchmaker en stapt zij er 'tussenuit'. Bij een andere constructie is de bemiddelaar via 'tussenkomst' actief en heb je te maken met BTW plicht. Heet verhaal over verschillende constructies is uitgebreid en om die reden heb ik daar binnen mijn training een aparte video voor opgenomen. 

3. Let op jouw eigen ondernemerschap

Het lijkt heel verleidelijk om via 1 bemiddelaar al je dienstverlening af te nemen. Zeker als je voldoende opdrachten krijgt, lijkt dit heel lang heel goed te gaan. Maar wat betekenen de services van bemiddelaars voor jouw ondernemerschap? Je kunt jouw ondernemerschap niet delegeren naar een bemiddelaar, omdat jouw ondernemerschap van jezelf is. Jij dient dat te kunnen bewijzen. De Belastingdienst is benieuwd naar hoe jij de eisen van het ondernemerschap inricht. Wees je bewust van wat er van je verlangd wordt als ondernemer en maak voor jezelf de afweging of jouw ondernemerschap op orde blijft. 

Mijn tips bij het kiezen van een bemiddelingsbureau

Deze 3 tips zijn nog maar het begin van mijn advies over bemiddelingsbureau zzp zorg. Mijn naam is Lex Tabak en ik ben al langere tijd actief met en voor zzp'ers in de zorg actief. Als verpleegkundige was ik ook zelf lange tijd actief als zzp'er in de zorg. Voor zorgprofessionals die starten als zzp in de zorg wil ik een compleet beeld geven over alles wat er speelt. Ik raak hierbij alle onderwerpen die horen bij het zzp-schap. Zodat jij goed voorbereid op pad gaat als zelfstandige zorgprofessional.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg