Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
moet vog zzp zorg

Is een VOG verplicht als zzp'er in de zorg?

basis op orde Jan 08, 2022

Veel zzp'ers worden regelmatig door hun opdrachtgever om een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) gevraagd. Maar is een zzp'er verplicht om een VOG aan te dragen? En waar moeten ze dan op letten? We beantwoorden deze vragen in dit artikel.

Waarom vragen opdrachtgevers aan zzp'ers om een VOG?

Zzp'ers worden om een VOG gevraagd om te controleren of zij voldoen aan gestelde betrouwbaarheidseisen. In de zorg werk je vaak met kwetsbare individuen. Door een VOG te eisen van zzp'ers controleren zij of de zelfstandige zorgprofessional hiermee te vertrouwen is. Opdrachtgevers willen dus zeker zijn dat zorgverleners die zij inhuren geen delicten hebben gepleegd die anders doen vermoeden. Hiermee willen ze voldoen aan de vergewisplicht. De VOG aanvraag gebeurt door een onafhankelijke organisatie genaamd Justis, de screeningsautoreit van de overheid. 

Is een VOG verplicht als zzp'er?

Je hebt wettelijk gezien geen VOG nodig om een zzp'er in de zorg te zijn. Er zijn echter wel situaties waarin wettelijk een VOG geeist wordt. Deze eisen gelden dan ook voor zzp'ers. Ook mogen opdrachtgevers een VOG wel verplicht stellen voordat ze een samenwerking aangaan met een zzp'er. Dit doen ze dan ook bijna altijd. Daarom ontkom je er vaak niet aan om een VOG aan te vragen als zzp'er.

Aangezien een controle voor een VOG een momentopname is vragen veel opdrachtgevers periodiek om een VOG. Dit mag. Er zijn weinig regels wat betreft de frequentie van het eisen van een VOG aan zzp'ers in de zorg.

Als je als zorgverlener werkt in de langdurige zorg of bij een instelling die geestelijke gezondheidszorg verleent is een VOG wel verplicht. Dit geldt zowel voor zzp'ers en flexkrachten als werknemers. Hier geldt ook de eis dat de VOG niet ouder mag zijn dan 3 maanden bij aanvang van de samenwerking. Ook moet na 3 jaar weer een nieuwe VOG aangevraagd worden. Met langdurige zorg wordt bijvoorbeeld de verzorging en verpleging bedoeld. 

Lees ook: Wat is de geldigheid van een VOG in de zorg?

Waar moet je als zzp'er op letten?

Aangezien er weinig regels zijn rondom het eisen van een VOG dien je hier goed op te letten als zzp'er. Bespreek de frequentie met je opdrachtgever om zo niet voor onverwachte kosten te komen staan. Aangezien iedere VOG aanvraag kosten met zich meebrengt kan dit oplopen.

Zorg er daarnaast ook voor dat je als zzp'er een VOG NP (Natuurlijk persoon) aanvraagt en niet een VOG RP (Rechtspersoon). Meer informatie daarover staat hier

Daarnaast zien we ook dat veel opdrachtgevers een VOG met de naam van een andere zorgorganisatie niet accepteren. Hierdoor kan het zijn dat je als zzp'er voor iedere opdrachtgever een eigen VOG moet aanvragen. Zzp'ers doen er daarom slim aan om over een 'neutrale' VOG te beschikken. ZZP-erindezorg.nl helpt hierbij. Wij kunnen als neutraal serviceplatform voor zzp'ers in de zorg een VOG aanvragen voor je, zodat je deze bij meerdere opdrachtgevers kan gebruiken. 

Meer informatie over de VOG aanvraag via ZZP-erindezorg.nl lees je hier

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg