Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Vorige week VZN zzp

VZN: samenwerkende zzp organisaties slaan handen ineen

werken als zzp'er Mar 18, 2021

Vorige week is bekend geworden dat vier ZZP belangenorganisaties gaan samenwerken in één organisatie om de zzp stem samen te vertegenwoordigen. Deze organisatie heet Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN). Via de vier leden vallen er binnen VZN in totaal zo’n 100.000 zzp’ers onder dezelfde organisatie. De ZZP organisaties werken samen om tot krachtenbundeling te komen.

Wie is wie in ZZP belangenbehartiging?

Laten we even bij het begin beginnen. Welke ZZP belangenorganisaties zijn er eigenlijk?

We kennen vijf formele zzp-belangenorganisaties. Twee daarvan zijn ‘sector specifiek’, namelijk voor de bouw en de zorg. Drie van de ZZP organisaties zijn ‘generiek’ en hebben dus alle 1,2 miljoen zzp’ers als doelgroep.

  • ZZP Nederland is de grootste ZZP belangenbehartiger. Zij heeft ruim 50.000 aangesloten leden, op een totaal van 1,2 miljoen zzp’ers in Nederland;
  • PZO is voortgekomen uit werkgeversorganisatie VNO-NCW. Ook zij richt zich op alle zzp’ers. Hoeveel leden zij heeft is niet bekend;
  • FNV Zelfstandigen was vroeger een zelfstandige vereniging, maar valt inmiddels onder de vakbond FNV. Hoeveel leden zij heeft is niet bekend;
  • Zelfstandigen Bouw is een zzp belangenbehartiger voor de bouw en heeft zo’n 10.000 leden. Er zijn zo’n 100.000 zzp’ers in de bouw actief. Dit is ruim 50% van alle mensen die in de bouw werken;
  • SoloPartners richt zich zuiver op de zorgsector. De doelgroep bestaat uit 165.000 zzp’ers in de zorg. Daarvan zijn er ruim 18.000 klant. Er werken zo’n 1,3 miljoen mensen in de zorg. Ruim 12% daarvan is zzp’er.

ZZP belangenbehartiging tot nu toe

Er zit een belangrijk verschil tussen de vijf ZZP partijen. ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en SoloPartners kunnen zich vrij bewegen zonder invloed vanuit andere belangen. Bij FNV Zelfstandigen en PZO ligt dat anders. FNV Zelfstandigen heeft te maken met de belangen van werknemersvakbond FNV. PZO heeft te maken met de belangen van werkgevers binnen VNO-NCW.

We hebben gemerkt dat belangenbehartiging voor zzp’ers niet altijd onafhankelijk verloopt. Afgelopen jaar zagen we bijvoorbeeld dat FNV en VNO-NCW een pensioenakkoord tekenden voor werknemers. Hierin stond dat zzp’ers een verplichte AOV moeten afsluiten. Dat nieuws kwam uit het niets en viel veel zzp’ers rauw op hun dak. Bij de uitwerking van die verplichte AOV zaten vervolgens FNV Zelfstandigen en PZO aan tafel namens zzp’ers. ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en SoloPartners zaten niet aan tafel tijdens de onderhandelingen over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ik ben van mening dat de zzp’er hier onvoldoende gehoord is.

ZZP organisaties werken samen vanaf nu binnen VZN

De drie organisaties die tot nu toe ‘buitengesloten’ werden, zijn in contact gekomen met ONL van Hans Biesheuvel. ONL is een belangenbehartiger voor het Midden en Klein Bedrijf (MKB). De afgelopen periode trok ONL ook heel wat zzp’ers. ONL zit pal tegen het Binnenhof in Den Haag en heeft uitstekende connecties in Politiek Den Haag. De vier organisaties hebben met elkaar besloten dat er vanaf nu één organisatie moet zijn die namens alle zzp’ers kan spreken. Deze organisatie heet Vereniging Zelfstandigen Nederland. De nieuwe vereniging krijgt een onafhankelijke voorzitter, die binnenkort wordt benoemd. PZO en FNV Zelfstandigen zijn uiteraard ook uitgenodigd om mee te doen, maar hebben beiden aangegeven ‘daar geen meerwaarde in te zien‘.

Doel van VZN

Het belangrijkste punt voor VZN is een verankerde rechtspositie krijgen met duidelijke fiscale kaders en spelregels. Daarvoor is het van belang om een heldere definitie maken van wie een zzp’er is.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg