Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
wat is agb code

Wat is een AGB code?

zorgaanbieder Dec 15, 2021

Regelmatig krijgen we de vraag wat een AGB code is en of je als zzp'er in de zorg er een nodig hebt. In dit artikel bespreken we wat de AGB code is en wanneer die nodig is als zzp'er.

Wat is de AGB-code?

De Algemene Gegevens Beheer (AGB) code is een code van 8 cijfers. De cijfers in de code zeggen iets over de aanvrager van de AGB code en zijn uniek terug te leiden tot een persoon of bedrijf. Op dit moment zijn er 98 soorten AGB codes. De AGB code kan aangevraagd worden door zorgaanbieders. Voordat de code wordt toegekend wordt je als zorgaanbieder getoetst aan de kwaliteitseisen voor een AGB code voldoet. Sinds 1 januari 2016 zijn AGB-codes verplicht voor zorgaanbieders die willen declareren voor eigen cliënten.

Alles lezen over de AGB code en ZZP'ers? Lees hier meer: AGB code aanvragen en de zzp'er in de zorg: hoe zit het?

Wanneer heb je een AGB-code nodig?

Als je een zzp'er in de zorg bent is een AGB-code niet verplicht. Je hebt hem echter wel nodig als je zelf rechtstreeks wil declareren bij een zorgverzekeraar, een gemeente of een zorgkantoor. De AGB-code dient dan als unieke digitale sleutel die je moet gebruiken wil je toegang hebben tot het declaratiesysteem van zorgverzekeraars. Als jij een AGB-code toegekend hebt gekregen is het gecheckt of jij digitaal je rekening naar hen mag sturen. Niet alle zzp'ers in de zorg hebben dus een AGB-code nodig, alleen degene die zelf rechtstreeks declareren bij.

Opzoeken van AGB Code

In het AGB-register van Vektis kunnen zorgpartijen zoeken naar zorgaanbieders met een AGB-code. In het register wordt dan getoond welk bedrijf gekoppeld is aan de AGB-code, of en sinds wanneer deze actief is en welke bevoegdheden de zorgaanbieder heeft. Gebaseerd op de eerste getallen in de code kan je uitmaken of de AGB-code gekoppeld is aan een zorgverlener zelf (de code start dan met 91) of dat de code gekoppeld is aan een organisatie (start met 41).

Meer lezen over een AGB code zoeken? Lees hier: AGB code zoeken: hoe werkt dat?

 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg