Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Aan de slag als

Aan de slag als zorg zzp-er? Let op bescherming en aansprakelijkheid

starten als zzp'er Jul 26, 2021

Aan de slag als zorg zzp-er? Dan is het belangrijk dat je begrijpt hoe je moet starten als zzp-er. Voor nogal wat zorgverleners die ik spreek is het best verwarrend om overzicht te krijgen. Let op bescherming en aansprakelijkheid. In dit artikel vertel ik er meer over.

Bescherming voor zorg zzp-ers

Als zzp-er in de zorg heb je zelf jouw bescherming te organiseren. Deze bescherming heeft betrekking op jouw vak, jouw verantwoordelijkheden als zorgondernemer, het beschermen van jouw onderneming, maar ook sociale voorzieningen zoals arbeidsongeschiktheid en bijvoorbeeld pensioen. Er is geen standaard werkwijze om jezelf te beschermen als zzp in de zorg. Je hebt hier zelf keuzes in te maken. 

Lees ook: ZZP pensioen zelf regelen. Wat komt erbij kijken en hoe regel je dit?

Aan de slag als zorg zzp-er en aansprakelijkheid

Als zzp-er in de zorg ben je zowel zorgprofessional, zorgaanbieder, IB-ondernemer en wil je verkapt dienstverband voorkomen. Al deze vier rollen hebben zo hun aandacht nodig en hebben ook hun eigenaardigheden met betrekking tot aansprakelijkheid. Hieronder ga ik in op de vier rollen en waar je zoal aan moet denken.

Aansprakelijkheid als zorgverlener

Je bent verantwoordelijk voor het bevoegd en bekwaam zijn voor het werk wat je doet. Er moet een relatie zitten waar je voor opgeleid bent en welke zorg je verleent in de praktijk. Je kunt te maken krijgen met het tuchtrecht als je je vak niet op een goede wijze hebt uitgevoerd en dit wel verwacht mag worden. De aansprakelijkheid die je hebt als zorgverlener, kun je afdekken met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, bijvoorbeeld bij BAVzorg.nl. Hiermee dek je je in voor schade die ontstaat door het uitoefenen van jouw beroep. Het aansluiten bij een beroepsorganisatie voldoet niet als bescherming tegen aansprakelijkheid, tenzij die beroepsorganisatie zich hiervoor collectief verzekerd heeft.

Aansprakelijkheid als zorgaanbieder

Je dient te voldoen aan de wet- en regelgeving die de zorgsector met zich meebrengt. De plicht om jezelf bij een erkende klachtenregeling aan te sluiten valt hieronder. Deze eisen vloeien voort uit de Wkkgz, een wet die van toepassing is op zzp-ers in de zorg. Omdat de Wkkgz zorgwetgeving betreft, val je onder het toezicht van de Inspectie van de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Je kunt via een gecombineerde beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringde eventuele schade die voortvloeit uit een klacht verzekeren, al is dit lang niet bij alle verzekeraars het geval. 

Aansprakelijkheid als ondernemer

Op het moment dat jij ervoor kiest om als zelfstandig ondernemer door het leven te gaan, rust ook op jou de bewijsplicht dat je aan de regels van de belastingdienst voldoet. Ga je aan de slag als zzp-er in de zorg, bedenk dan wel dat je de tien eisen voor ondernemerschap opvolgt. Als jij niet aan deze regels blijkt te voldoen, dan ben je zelf persoonlijk aansprakelijk voor een correctie op jouw belasting aangifte. De Belastingdienst kan namelijk van mening zijn dat je niet aan de spelregels van ondernemerschap voldoet. Zij kunnen vervolgens met terugwerkende kracht een correctie doorvoeren en die dien je zelf te betalen. Immers, jouw belastingaangifte past niet bij de manier waarop je werkt, aldus de Belastingdienst. 

Lees ook: Wanneer ben je ondernemer volgens de Belastingdienst?

Een keurmerk biedt geen bescherming

Ik merk in de praktijk dat professionals soms denken dat het KIWA of HKZ keurmerk bescherming biedt tegen aansprakelijkheid. Dit is niet het geval. Zowel het KIWA als het HKZ keurmerk voor zzp-ers in de zorg vereisen dat je een aantal zaken op orde brengt als zzp-er. Daarmee laat je zien dat je met jouw ondernemerschap bezig bent. Een keurmerk is niet verplicht, maar het kan wel voorkomen dat bepaalde organisaties hierom vragen. Het keurmerk op zichzelf is geen verzekering tegen aansprakelijkheid en biedt dus als het ware geen bescherming.

Aan de slag als zorg zzp-er? Let op bescherming en aansprakelijkheid

Mijn naam is Lex Tabak en al meer dan 15 jaar ben ik actief met en voor zzp'ers in de zorg. In de online training 'De basis op orde' ga ik uitgebreid in op de vier rollen die jij hebt als zzp'er in de zorg en welke risico's je loopt. In mijn training leg ik alles uit over wat er komt kijken bij het zzp-schap in de zorg en hoe je kansen benut en de grootste risico's voorkomt.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg