Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
AGB code is niet

AGB code is niet verplicht voor starters

zorgaanbieder Mar 09, 2022

Ben je starter in de zorg? Dan is het belangrijk dat je weet wat je wel en niet in orde moet maken. Over de AGB code is vaak onduidelijkheid bij starters in de zorg. Een AGB code is niet verplicht voor starters.

Wat is een AGB code?

AGB staat voor Algemeen GegevensBeheer-code. Dit is een unieke landelijke code waarmee een zorgaanbieder binnen de systemen van een zorgverzekeraar kan worden herkend. De AGB-code is daarmee een soort van BSN nummer, maar dan voor zorgaanbieders. Aan de code worden een aantal kenmerken van de zorgaanbieder gehangen. Omdat ook zzp'ers in de zorg gezien worden als zorgaanbieder, kun je te maken krijgen met een AGB-code. Maar dit hoeft niet zo te zijn. Een AGB code is niet verplicht voor starters. Daarover lees je straks meer. De Algemeen GegevensBeheer-codes die uitgereikt zijn staan in een landelijke database; het AGB-register.

Met de Vektis AGB zoeker kun je een zorgaanbieder vinden

Ben je op zoek naar een zorgaanbieder? Met de Vektis AGB zoeker kun je een zoekopdracht invoeren. Deze applicatie wordt ook wel AGB webzoeker genoemd. De zoekmachine bied je de mogelijkheid om een zorgaanbieder te vinden. Als je een zorgaanbieder gevonden hebt, dan zie je daar ook de kwalificaties, erkenningen en de organisaties waar de zorgaanbieder bij betrokken is. Dit geeft inzicht in waar een zorgaanbieder heeft gewerkt en met welke kwalificaties hij of zij dat doet. In het geval van een zzp'er in de zorg betekent dit dat je kunt inzien bij welke opdrachtgevers de zzp'er actief is geweest. 

Lees ook: AGB code aanvragen en de zzp'er in de zorg. Hoe zit het?

Een AGB code is niet verplicht voor starters

Met zo'n zoekmachine voor zorgaanbieders lijkt het net of álle zorgaanbieders een code nodig hebben. De teksten op de website van Vektis lijken dit ook soms uit te stralen, als is dit niet de bedoeling. Ben je starter in de zorg? Dan is een Algemeen GegevensBeheer-code niet verplicht. Zo'n code heb je namelijk alleen nodig als je eigen cliënten hebt en rechtstreeks wil kunnen declareren. In dat geval heeft het systeem van de zorgverzekeraar nodig dat zij jou als declarerende zorgverlener herkennen. Om jou te kunnen herkennen dien je een code aan te vragen. Op het moment dat je niet rechtstreeks hoeft te declareren, bijvoorbeeld omdat je voor een zorgorganisatie werkt, is zo'n code niet nodig.

Lees ook: Wanneer heb je een AGB code nodig als ZZP in de zorg?

Ook onderaannemers heten nu 'zorgaanbieder'

Sinds 1 januari 2022 worden alle zzp'ers in de zorg 'zorgaanbieder' genoemd. Tot 1 januari was dit niet zo. Dit is veranderd omdat de Wtza van kracht geworden is. Hoe zit het?

  • Voor 1 januari 2022 hadden zzp'ers die 'zorgaanbieder' heetten altijd eigen cliënten. Eigen cliënten was noodzakelijk voor het label 'zorgaanbieder';
  • Na 1 januari 2022 heten onderaannemers ook 'zorgaanbieder'. Ook als zzp'ers geen eigen cliënten hebben, heten ze nog steeds 'zorgaanbieder'.

Daarmee is de communicatie rondom de Algemeen GegevensBeheer-code wat verwarrend geworden. Het lijkt net of alle zorgaanbieders, dus ook onderaannemers zo'n code nodig hebben. Dat is niet het geval. Om te starten als zzp'er in de zorg kun je ook prima zonder AGB-code.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg