Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
AGB code voor SPV

AGB code voor SPV, Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen

zorgprofessional Feb 10, 2022

Er komt een AGB code voor SPV, Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen. Dit is goed nieuws voor deze beroepsgroep, die hiermee zichzelf via de AGB code kan onderscheiden. Wat niet lukte via het BIG register, lukt nu wel via de AGB code.

Wat is een AGB code?

Met een AGB code kun je rechtstreeks declareren bij een zorgverzekeraar, gemeente of zorgkantoor. Een AGB code is een soort digitale sleutel om in te kunnen loggen op het declaratiesysteem van de organisatie die jouw rekening betaalt. De Algemene Gegevens Beheer (AGB) krijg je toegewezen nadat er vooraf een check is gedaan óf jij digitaal je rekening mag sturen. Het nieuws is nu dat er een nieuwe AGB code voor SPV wordt aangemaakt, speciaal voor Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen. Hiermee kan de zorgverzekeraar de prestaties van de SPV 'zien' in het systeem. De SPV is namelijk zichtbaar via de eigen AGB code.

Waarom een eigen AGB code?

Omdat de SPV een aantal bijzondere verpleegkundige werkzaamheden verricht, was hun behoefte al langer om zich te onderscheiden van de grote groep verpleegkundigen. De BIG-registratie van de Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen verschilde echter niet van de BIG-registratie van andere verpleegkundigen. Hierdoor konden SPV'en zich niet via hun BIG-registratie 'verbijzonderen' van de bredere groep verpleegkundigen. Omdat het BIG-register geen uitkomst bood, is de beroepsgroep SPV op zoek gegaan naar een andere manier waarop zij zich kunnen verbijzonderen. Dit is nu via een eigen AGB code gelukt. In het declaratie systeem van de zorgverzekeraar kan de SPV zich nu via een eigen AGB code 'laten zien' als een professional met de SPV achtergrond.

Inschrijving in het Kwaliteitsregister V&VN verplicht voor SPV + AGB

Wil jij als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen (SPV) een AGB code aanvragen? Dan ben je verplicht om je als SPV in te schrijven bij het Kwaliteitsregister V&VN. Deze maatregel is onderdeel geworden van het inschrijfproces voor een AGB code voor deze beroepsgroep. Een bijzondere maatregel, omdat met de gedwongen inschrijving in het Kwaliteitsregister de SPV in feite gedwongen wordt om lid te worden van beroepsorganisatie V&VN. Je kunt namelijk geen gebruik maken van het Kwaliteitsregister V&VN als je geen lid bent van V&VN. Je kunt geen AGB code krijgen als SPV als je niet ingeschreven staat in het Kwaliteitsregister V&VN.

Lees ook: Inschrijving in een kwaliteitsregister, is dat verplicht?

Leidt een inschrijving bij het Kwaliteitregister tot kwaliteit?

Waarom is een inschrijving in het Kwaliteitsregister een harde eis geworden? De beroepsorganisatie legt dit als volgt uit: “Nu we dit bereikt hebben, willen we dit ook zorgvuldig invoeren. Meer rechten krijgen is geweldig, maar dat moet wel omgeven zijn met zorgvuldige kwaliteitseisen. Vektis en de NZA hebben terecht eisen gesteld om de SPV ook als zodanig te kunnen herkennen. De enige manier waarop dit mogelijk was, is opname in een register gebleken. Er is voor gekozen om hier het Kwaliteitsregister van V&VN deskundigheid SPV voor te gebruiken.

Hiermee zegt de beroepsorganisatie dat inschrijving in het Kwaliteitregister noodzakelijk was om de kwaliteit van een SPV te herkennen.

De AGB code voor SPV draagt bij aan positie van de beroepsgroep

De specifieke AGB code voor SPV laat aan de zorgverzekeraar zien op welk moment de Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen betrokken zijn bij de zorg. Dit is uiteraard goed nieuws voor de beroepsgroep, die zichzelf hiermee meer zichtbaar kan maken. Hieraan is wel gekoppeld dat de SPV gedwongen wordt om lid te worden van V&VN en daarmee toegang krijgt tot het noodzakelijke Kwaliteitsregister. Dit zou wat de beroepsorganisatie zelf betreft de kwaliteit ten goede komen.

Alles weten over de AGB-code? Lees verder: AGB code aanvragen en de zzp'er in de zorg. Hoe zit het?

Wat vind de SPV zelf van een eigen AGB code?

We hebben om een reactie gevraagd van een zelfstandig SPV. De AGB code lijkt mogelijk de positie te versterken, maar in de afgelopen jaren heeft de SPV juist ingeleverd, zo krijgen we terug. Sinds de vorige verandering in de GGZ betalingsstructuur is de SPV namelijk geen hoofdbehandelaar meer en werkt dus altijd in combinatie met een verantwoordelijk hoofdbehandelaar. Hiermee is de positie de afgelopen jaren juist verzwakt. Sinds de verandering in de betalingsstructuur van januari 2022 is de vergoeding van de SPV niet langer anders dan die van een (psychiatrisch) verpleegkundige. Wat levert die AGB code dan meer op dan extra kosten en verplichte geaccrediteerde scholingen, zo wordt gevraagd. De gedwongen wijze van scholing zou juist kunnen verhinderen dat de SPV op basis van interesse richting een eigen specialisatie gaat.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg