Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
agb code zoeken

AGB code zoeken: hoe werkt dat?

zorgaanbieder Feb 05, 2022

Een AGB code is een landelijke code waarmee zorgaanbieders herkend kunnen worden. Zij staan namelijk met een unieke code geregistreerd in een landelijke database. Ook zzp'ers in de zorg kunnen hierin staan, mits zij een AGB code hebben aangevraagd. Zorgpartijen kunnen naar zorgaanbieders zoeken in het AGB-register. We leggen in dit artikel uit hoe dat werkt. 

Waarvoor gebruikt men de AGB code?

De Algemeen GegevensBeheer (AGB) code wordt gebruikt om zorgaanbieders te herkennen voor het communiceren en declareren tussen zorgverleners en zorgverzekeraars. De AGB-code is noodzakelijk om een (elektronische) declaratie van zorgaanbieders te verwerken. De codes worden uitgegeven en beheerd door Vektis. Zij geven deze uit aan zowel individuele zorgverleners als aan praktijken. Inmiddels beschikken bijna alle zorgaanbieders in Nederland over een AGB registratie. Zorgaanbieders moeten deze AGB code zelf aanvragen, dit kan op www.agbcode.nl.

Alles weten over de AGB-code? Lees verder: AGB code aanvragen en de zzp'er in de zorg. Hoe zit het?

Hoe kan je zoeken op AGB code?

Zorgpartijen kunnen vrij zoeken in het publieke gedeelte van het AGB-register. De zoekresultaten tonen of de AGB code nog actief is en wat de naam is die gekoppeld is aan de AGB-code. Verdere persoonsgegevens van zorgverleners, zoals geboortedatum, adres, telefoonnummer en mailadres staan niet openbaar. Wel is in het AGB-register te vinden over welke bevoegdheden zorgverleners beschikken, zoals kwalificaties en erkenningen. 

Het snelst kan je zoeken binnen het AGB-register met een AGB-code. AGB-codes bestaan uit 8 cijfers. Aan de hand van de eerste 2 cijfers kan je opmaken of de code bijvoorbeeld gekoppeld aan een zorgverlener (91) of aan een organisatie of locatie (41). 

Wat heb je nodig om een AGB code aan te vragen?

Om een AGB code aan te vragen op jouw naam als zorgverlener is het volgende nodig:

  • 9109 Verpleegkundige niveau 4 vraagt een BIG registratie tot verpleegkundige
  • 9110 Verpleegkundige niveau 5 vraagt een BIG registratie tot verpleegkundig + HBO-diploma verpleegkundige;
  • 9111 Verzorgende vraagt een diploma verzorgende

Om een AGB code aan te vragen voor jouw bedrijf heb je het volgende nodig:

  • Een inschrijving bij de KVK. Je moet kunnen aantonen dat de eigenaar bent van de onderneming.
  • Een bewijs van het KIWA keurmerk als zzp'er in de zorg (verpleegkundigen hebben AGB 9109 of 9110 en Verzorgenden AGB 9111).

 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg