Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Alle zorg zzp ers

Alle zorg zzp ers zijn straks via het Zorgaanbiedersportaal te vinden

zorgaanbieder Oct 11, 2021

De Wtza komt eraan. Vanaf 1 januari 2022 zijn zzp-ers in de zorg verplicht zich te melden bij de Inspectie. Naast zzp-ers, zijn ook opdrachtgevers en bemiddelaars bezig met de voorbereidingen rondom de Wtza. Alle zorg zzp ers zijn straks via het Zorgaanbiedersportaal (LRZate vinden en dat maakt dit portaal straks van groot belang.

Melden zzp er in de zorg straks verplicht

ZZP-ers in de zorg zijn straks verplicht zich te melden bij de Inspectie. Bestaande zzp-ers dienen dit voor 1 juli te doen. Nieuwe zzp-ers mogen niet starten met dienstverlening als zelfstandige voordat zij zichzelf gemeld hebben. In het kort brengt de Wtza de volgende uitgangspunten:

  • De Wtza dwingt alle zorgaanbieders, dus ook zzp-ers, zich te melden bij de Inspectie;
  • Met het melden erken je dat je begrijpt aan welke wet- en regelgeving je moet voldoen;
  • Deze wet- en regelgeving is niet nieuw, maar komt voort uit bestaande wetten, zoals de Wkkgz;
  • Praktisch betekent dit dat je dient te voldoen aan wet- en regelgeving;
  • Een klachtenregeling is onvoldoende om te voldoen aan de Wtza verplichtingen.

Lees ook: Wtza en zzp in de zorg: op welk moment moet je waar aan voldoen?

Opdrachtgevers en bemiddelaars gaan jouw aanmelding checken

Aangezien zzp-ers verplicht zijn zich te melden, willen opdrachtgevers en bemiddelaars weten of zij zich aangemeld hebben. Met de komst van de Wtza wordt gesteld dat zorg verlenen als zelfstandige niet meer toegestaan is zonder een melding. Het is onze verwachting dat alle partijen die werken met zzp-ers in de zorg zeker willen weten dát een zzp-er zich gemeld heeft, om problemen met aansprakelijkheid te voorkomen. Deze check maakt onderdeel uit van de 'vergewisplicht' voor zorgorganisaties. Zorgorganisaties zijn verplicht zich te 'vergewissen' van het feit dat jij zegt wie je zegt dat je bent. Een melding bij de Inspectie hoort daar met de Wtza straks bij.

Het Zorgaanbiedersportaal zal een centrale rol krijgen

Het CIBG wordt verantwoordelijk gemaakt voor het registreren van alle aanmeldingen binnen de Wtza. Deze overheidsinstantie houdt een openbaar register bij waar alle aanmeldingen terug te vinden zijn. Dit register heet het Zorgaanbiedersportaal en vind je hier. Het is onze verwachting dat het Zorgaanbiedersportaal een centrale plek zal gaan vervullen in de samenwerking tussen opdrachtgevers, bemiddelaars en zzp ers in de zorg. Op het moment dat je als zzp-er in de zorg in het register te vinden bent met jouw aanmelding, dan weet de opdrachtgever en bemiddelaar zeker dat jij de aanmelding bij de Inspectie doorlopen hebt. Wil je je inschrijven als zzp'er in de zorg of jouw gegevens in het Zorgaanbiedersportaal aanpassen? Realiseer je dan dat daar een eHerkenning voor nodig is.

Lees ook: Wtza stappenplan voor zzp-ers in de zorg. Hoe bereid je je goed voor?

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg