Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Als zorg zzp terug

Als zorg zzp terug in loondienst met een relatiebeding. Hoe zit dat?

dienstverband Sep 01, 2021

Je werkt als zzp-er voor een opdrachtgever en hebt het goed naar je zin. De zorgorganisatie vraagt of je niet in loondienst wil werken en jij ziet dat zitten. De zorgorganisatie heeft echter een relatiebeding in haar overeenkomst met de bemiddelaar. Hoe ga je als zorg zzp terug in loondienst met een relatiebeding?

Neem een relatiebeding serieus

In de praktijk zien we voorbeelden voorbij komen van zzp-ers die er voor kiezen om zelf verder te gaan met een opdrachtgever of in loondienst gaan bij een werkgever. Als de zorgorganisatie voor relatiebeding getekend heeft, neem dit dan serieus. Je kunt als zorgorganisatie een relatiebeding niet zomaar omzeilen. Een relatiebeding is namelijk over het algemeen rechtsgeldig. In dit artikel gaan we in op de situatie dat een zzp-er in loondienst wil treden bij een opdrachtgever. Hierbij heeft de opdrachtgever voor een relatiebeding getekend bij de bemiddelende partij.

Als zorg zzp terug in loondienst: 3 situaties

Het komt voor dat zzp-ers in de zorg besluiten terug te keren in loondienst. Zeker als de zzp in de zorg en de opdrachtgever elkaar een tijdje hebben leren kennen, kan er sprake zijn van een klik. Wil je als zorg zzp terug in loondienst dan heeft jouw opdrachtgever vaak wel rekening te houden met een relatiebeding. Welke drie situaties kun je treffen?

Na bemiddeling, voor aanvang van de opdracht

Je wordt bemiddeld door een bureau, maar je merkt al tijdens de introductie bij de opdrachtgever dat dit het helemaal is. Nog voordat de opdracht start besluit je om de opdracht niet aan te nemen, maar in loondienst te gaan. In zo'n geval is het gebruikelijk dat het bemiddelingsbureau aan de zorginstelling een vergoeding vraagt voor bemiddelingsactiviteiten. Zij hebben namelijk een passende kandidaat geworven, administratieve handelingen verricht, contracten opgesteld en de kandidaat voorgedragen aan de zorginstelling. In zo'n geval is het logisch dat de organisatie een vergoeding betaalt aan de bemiddelaar. Het is hierbij wel van belang dat deze situatie contractueel is vastgelegd tussen de bemiddelaar en de opdrachtgever.

Na bemiddeling, tijdens de opdracht

De zzp-er en opdrachtgever kunnen het tijdens de loop van de opdracht zo goed vinden, dat er besloten wordt dat een dienstverband passend is. In dit geval besluit de bemiddelde zzp’er tijdens de opdracht de arbeidsrelatie om te zetten naar werken binnen-dienstverband. De zzp-er en opdrachtgever besluiten dus de opdracht tussentijds af te breken. Ook in dit geval lijdt het bemiddelingsbureau schade, omdat de opdracht niet volledig vervuld is. Het bureau loopt inkomsten mis en ook in dit geval is het redelijk dat de zorgorganisatie een vergoeding biedt aan het bureau.

Na bemiddeling, na het afronden van de opdracht

In dit voorbeeld hebben we te maken met het relatiebeding van de opdrachtgever. De bemiddelde zzp-er wil in loondienst bij de opdrachtgever, nadat de opdracht helemaal vervuld is. Als de zorgorganisatie getekend heeft voor een relatiebeding, dan mag deze de zzp-er niet zomaar benaderen voor een dienstverband. Een bemiddelingsbureau wil namelijk de bemiddelde zzp’er elders inzetten, waarvoor zij een bemiddelingsvergoeding kan ontvangen. Als de bemiddelde zzp’er na de verleende opdracht ingelijfd wordt door een zorginstelling, dan heeft het bemiddelingsbureau het nakijken.

Als zorg zzp terug in loondienst? Let dan op!

Het is mogelijk om een boetebeding op te nemen voor opdrachtgevers. Op het moment dat een zorgorganisatie een zorgverlener overneemt, dan kan een bemiddelingsbureau bij de organisatie een vergoeding opeisen. Dit wordt ook wel een 'boetebeding' genoemd. Het ligt wel voor de hand dat de zorgorganisatie en niet de zzp-er deze boete betaald. Het aangaan van een arbeidsovereenkomst is namelijk altijd een initiatief en bevoegdheid van de opdrachtgever. Een zzp-er kan geen arbeidsovereenkomst afdwingen, zonder dart de opdrachtgever daarmee instemt.

Als zorg zzp terug in loondienst: wat te doen?

Wil jij als zzp-er in de zorg in loondienst bij jouw opdrachtgever, maar is er sprake van een relatiebeding? Raad dan jouw opdrachtgever aan het gesprek aan te gaan met de bemiddelende partij. Als zzp-er in de zorg kun je probleemloos in loondienst als je dit wil, maar de opdrachtgever is misschien gehouden aan een relatiebeding. Check dat voordat je de stap maakt.

Lees ook: Is een concurrentiebeding toegestaan bij een zzp-er in de zorg?

Dit artikel schreven we samen met Gijs Steijsiger, specialist fiscaal zorgrecht. 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg