Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Alternatief op regionaal werkgeverschap

Alternatief op regionaal werkgeverschap: regionale bemiddeling via FAIR

arbeidsmarkt Apr 03, 2023

Samenwerkende zorgorganisaties in Zuidoost-Brabant zijn een initiatief gestart om zelf zzp'ers te bemiddelen. Deze regionale bemiddeling is een alternatief op regionaal werkgeverschap. In tegenstelling tot het concept uit Rotterdam, is binnen Zuidoost-Brabant loondienst geen verplichting.

Variatie binnen regionale samenwerking

Voor het eerst begint er zichtbare variatie te ontstaan in de manier waarop zorgorganisaties binnen de regio om willen gaan met zzp'ers in de zorg. Tot op heden was er één perspectief; dat van de Workflow. Met veel bombarie introduceerde de Rotterdamse Zorg haar primeur van regionaal werkgeverschap. Een flexibel arbeidscontract binnen de regio zou het alternatief worden op zzp. De geboden voordelen van de regionale flexpool bleken echter nadelen voor zzp'ers. Het concept kwam niet van de grond, omdat zzp'ers niet in een dienstverband willen werken. Toen de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vervolgens liet zien dat het huidige concept van de regionale flexpool helemaal niet toegestaan was, werd het stil in Rotterdam. Het concept was in ieder geval niet bedoeld om zzp'ers uit te sluiten, zo werd nog benadrukt. Het wachten was op een werkbaar alternatief. Met het Zuid-Brabantse FAIR is er een nieuw concept gelanceerd.

Wat is FAIR?

Flexibele Arbeidsinzet In de Regio (FAIR) is een bemiddelingsconcept voor zzp'ers in de zorg in de regio Zuidoost-Brabant. Via een coöperatie van 14 werkgevers uit die regio, wordt een regionale zzp-pool georganiseerd. De aangesloten zorgorganisaties zijn een combinatie van ziekenhuizen, VVT organisaties en revalidatie instellingen. Zij werken samen binnen Transvorm. De inhuur van zzp'ers moet via het coöperatieve samenwerkingsverband FAIR gaan verlopen. Op die manier moet de flexibiliteit op de arbeidsmarkt beheerst worden, zo is de boodschap van de initiatiefnemers. Het concept van FAIR is bedacht door acht organisaties van Zorg aan Zet uit Limburg, die hier uiteindelijk zelf niet mee aan de slag zijn gegaan. Via de organisatie Vitalis is de brug geslagen van Limburg naar Transvorm binnen Brabant. Daar wordt FAIR nu uitgewerkt. Er wordt inmiddels twee jaar geïnvesteerd in dit traject.

 

Hoe kijken Brabantse zorgorganisaties naar bemiddeling?

Uit de communicatie vanaf de website, valt op te maken hoe zorgorganisaties in Brabant naar het huidige veld aan bemiddelaars kijken. Werkgevers in Zuidoost-Brabant blijken niet tevreden over bemiddelaars. "We zien een arbeidsmarkt ... met steeds meer bemiddelings- en uitzendbureaus die de kosten voor de zorg onnodig opdrijven." en even verderop "Door onze manier van werken blijft zorggeld in de zorg, waar het volgens ons hoort." en "Al snel kwamen we op het idee om op een eerlijke manier zzp’ers te verbinden aan onze zorginstellingen."

Zorgorganisaties in de regio Zuidoost-Brabant hebben blijkbaar het idee dat bemiddelingsbureaus onnodig veel geld vragen voor hun activiteiten, zzp'ers niet eerlijk verbonden worden aan zorgorganisaties en de kosten voor bemiddeling niet besteed worden aan 'zorg'. Volgens de projectleider kan zzp bemiddeling voor een "veel goedkoper tarief" dan nu het geval is. Hoe FAIR haar eigen exploitatiekosten wel als 'zorgkosten' ziet en dat van andere partijen niet, wordt niet uitgelegd.

Waarom kiezen zzp'ers voor FAIR?

Wordt FAIR het alternatief op regionaal werkgeverschap? Het concept FAIR is in haar opzet niet uniek ten opzichte van andere bemiddelaars die werken met zzp'ers. Zo adverteert FAIR met de belofte dat er geen kosten zijn voor de zzp'er, dat je zelf je tarief mag bepalen en dat je alle opdrachtgevers in één overzicht kunt vinden. Dit is bij een groot aantal bemiddelaars eveneens het geval. Of en waarom zzp'ers in de zorg voor het concept van FAIR gaan kiezen zal nog moeten blijken. In de praktijk zien we dat zzp'ers hun keuze voor een bemiddelaar baseren op de manier waarop de bemiddelaar de relatie legt, de variëteit aan opdrachten, de regionale spreiding van het werk en -uiteraard- een gezond tarief. FAIR is een relevante ontwikkeling die we blijven volgen.

Zwarte piet verschuift van zzp'er naar bemiddelaar

Het valt op dat regionale samenwerkingen van zorgorganisaties niet zonder het kleineren van anderen lijken te kunnen. Nadat zzp'ers vanuit de Rotterdamse Zorg jarenlang hoorden dat ze er op een bepaalde datum allemaal uitvlogen in de provincie Zuid-Holland, krijgen dit keer de bemiddelende partijen vanuit Transvorm in Brabant de zwarte piet toegeschoven. Het blijft bijzonder dat je je huidige leveranciers kleineert, terwijl je ze iedere dag keihard nodig hebt. Voor een partij die claimt dat zij de arbeidsmarkt gezonder willen maken, lijkt tot op heden in de communicatie het tegenovergestelde te gebeuren. Dat is zonde, want we hebben een arbeidsmarkt nodig die niet uitsluit, maar verbindt.

Als een intermediair wil reageren op deze berichtgeving, dan kan dat hier kenbaar gemaakt worden. 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg