Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Arbeidsovereenkomst met een client

Arbeidsovereenkomst met een client aangaan, wat is dat precies?

zorgaanbieder Jun 28, 2021

Wil jij een arbeidsovereenkomst met een client aangaan? Wat is dat dan precies? Niet iedereen kiest ervoor om als zichzelf als zzp in de zorg in te laten zetten. Samen met een PGB houder kun je ervoor kiezen om via 'opting-in’ jezelf te laten verlonen. Dit wordt ook wel ‘pseudowerknemer’ genoemd. 

Arbeidsovereenkomst met een client: een 'fictieve dienstbetrekking'

Zorgverleners die willen werken voor PGB houders kiezen steeds vaker voor opting-in. Dit wordt ook wel pseudo-werknemer' genoemd. Werk je via opting-in, dan krijg je netto inkomsten. Behalve de premie voor de zorgverzekeringswet, dragen PGB houders via opting-in gewoon werknemerspremies voor jou af. Hierdoor worden jouw inkomsten netto. Je bent als het ware een pseudo werknemer van de PGB houder.

Wat is er nodig bij een fictieve dienstbetrekking?

Opting-in is een vorm van fictieve dienstbetrekking. Dit is een landelijke regeling voor binnen en buiten de zorg. De regeling wordt gebruikt bij het 'aannemen' van werk. Dit is mogelijk bij het PersoonsGebonden Budget (PGB). Om voor een fictieve dienstbetrekking in aanmerking te komen, moet er wel op minimaal twee dagen per week arbeid worden verricht. Je hoort hierbij minimaal 40% van het bruto minimumloon te verdienen. Werk je als zzp'er in de zorg voor iemand die zorg nodig heeft? Dan kun je niet via opting-in werken voor die client.

Lees ook: Hoe krijg je je zorg vergoed als zzp in de zorg?

Wat is een PGB contract?

Als een client ervoor kiest om met een PGB te werken, dan kunnen er zorgverleners gezocht worden om de zorg te bieden. De afspraken die gemaakt worden over de zorg, maar ook de vergoeding en de werktijden leg je vast in een PGB contract. Zo'n contract wordt een zorgovereenkomst genoemd. Je kunt als client op vier manieren een zorgovereenkomst aangaan.

  • Met een zorgaanbieder, zoals een zzp'er in de zorg; 
  • Een zorgovereenkomst afsluiten met een partner of familielid;
  • Het afsluiten van een (fictieve) arbeidsovereenkomst: opting-in

Zorgverlener en client kunnen er dus samen voor kiezen om een arbeidsovereenkomst af te sluiten. Dit is doorgaans gebruikelijk bij stagiaires, leerlingen of uitzendkrachten en kan dus ook bij PGB houders. 

Is een arbeidsovereenkomst met een client iets voor jou?

Op deze pagina van de Belastingdienst vind je een formulier om te starten.  Met dit formulier verklaren de opdrachtgever en de zorgverlener dat ze kiezen voor opting-in. De regeling is van toepassing op de werkzaamheden die je op het formulier voor opting-in vermeldt. Het is aan jou en de verzekerde om te bepalen hoe je je tot elkaar verhoudt. Opting-in is daarbij een heel goede keuze als je jouw inkomsten liever netto wilt ontvangen van een PGB houder.

Of wil je toch liever aan de slag als ZZP-er in de zorg?

Mijn naam is Lex Tabak en al meer dan 15 jaar ben ik actief met en voor zzp'ers in de zorg. In de online training 'De basis op orde' ga ik uitgebreid in op wat er komt kijken bij het zzp in de zorg. In mijn training leg ik alles uit over wat er komt kijken bij het zzp-schap in de zorg en hoe je kansen benut en de grootste risico's voorkomt.  

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg