Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Autonomie en eigen regie

Autonomie en eigen regie zijn bepalend voor zzp'ers in de zorg

ib-ondernemer zorgaanbieder Dec 08, 2022

Ondernemende zzp'ers in de zorg voelen zich autonoom en hebben volledige regie over hun zorgverlening. Dat is belangrijk, want ze zijn eindverantwoordelijk en aansprakelijk als ondernemer. En het dwingt zzp'ers hun zorgonderneming naar eigen inzicht te organiseren. Autonomie en eigen regie zijn daarin bepalend voor zzp'ers in de zorg. Niet alleen bij het bouwen aan hun bedrijf, maar ook om de Belastingdienst te overtuigen van hun ondernemerschap.

Wat betekent autonomie en eigen regie voor zzp?  

Autonomie is een psychische basisbehoefte van alle mensen. Het betekent dat je zelf wil bepalen wat belangrijk voor je is en dat niet iemand anders dat voor je doet. Eigen regie is een vaardigheid. Dat wil zeggen dat dat je zelf het stuur in handen hebt, keuzes maakt en in actie komt. Hoe zien we dat in grote lijnen terug bij zzp'ers in de zorg?  Zij bepalen zelf de doelen van hun bedrijf en hun manier van werken. Het zorgaanbod laten ze aansluiten bij hun deskundigheid en talent. Als ondernemer volgen ze trends in de zorg, zijn bereid om te leren en hun zorgaanbod verder te ontwikkelen.

Waarom autonomie en eigen regie bepalend zijn

Er zijn twee redenen waardoor autonomie en eigen regie bepalend zijn voor zzp'ers. Ten eerste zijn ze nodig om 'ondernemend' te kunnen zijn.  Ondernemers hebben vrijheid van denken nodig om te kunnen handelen op basis van hun eigen doelen. Ten tweede kijkt de Belastingdienst hoe 'ondernemend' zzp'ers zijn, om schijnzelfstandigheid uit te sluiten. Ze kijken naar een combinatie van factoren. Krijgt een zzp’er geen leiding en toezicht? Lijkt het werk niet teveel op dat van een dienstverband? Gebruikt de zzp'er eigen materialen en hulpmiddelen? De Belastingdienst kijkt ook wie de werktijden en opdrachten organiseert. Op dit moment heeft de Belastingdienst het beeld dat een zzp'er niet heel veel verschilt van iemand in een dienstverband. Het is dus belangrijk dat een zzp'er zich gedraagt als ondernemer en niet als schijnzelfstandige. Wat schijnzelfstandig precies is, wordt momenteel opnieuw bekeken en bijgesteld.

Waarmee versterk jij jouw autonomie en eigen regie?

  • Kennis over (zorg) wetgeving. Dat is het fundament voor een zorgonderneming. Zzp'ers moeten weten wat er formeel van hen wordt verwacht. Vanuit eigen inzichten kunnen ze met die kennis, hun bedrijf opbouwen.
  • Ondernemersvaardigheden. Zzp'ers moeten van alle markten thuis zijn. Naast zorg verlenen, zijn ze bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor een goede belastingaangifte, een informatieve website en een meerjarenplan voor hun bedrijf. Als je deze vaardigheden bezit, wordt het makkelijker om je bedrijf vorm te geven, zoals jij dat voor je ziet.
  • Persoonlijk leiderschap. Dit heeft een specifieke betekenis voor zzp'ers in de zorg. Dat is zo, omdat zij alleen zichzelf aansturen en alles zelf doen in hun bedrijf. Zzp'ers zijn niet alleen zorgverlener, maar ook zorgaanbieder én ondernemer. Persoonlijk leiderschap is nodig om alles in goede banen te leiden en natuurlijk horen autonomie en eigen regie daar bij.
  • Professionele ontwikkeling.  Zzp'ers bepalen zelf de richting en de manier waarop zij zich willen ontwikkelen in hun werk. Ze bedenken, betalen en organiseren dat allemaal voor zichzelf. Dat maakt werken als zzp 'er in de zorg uitdagend en boeiend.

Wil je werk maken van jouw onderneming  dan raden we je onze onlinetraining tot zzp'er in de zorg aan. Hij maakt onderdeel uit van ons abonnement.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg