Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
AZW start met onderzoek

AZW start met onderzoek drijfveren zzp'ers in de zorg

arbeidsmarkt Mar 16, 2023

Het Onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn - AZW start met onderzoek naar de drijfveren van zzp'ers in de zorg. Een panel van zzp'ers zal ondervraagd worden over het waarom zij de stap naar zzp gemaakt hebben.

Drijfveren zzp'ers al jaren onderbelicht

Ondanks dat het aantal starters in zorg en welzijn verdubbeld is sinds 2020, werd er nooit structureel landelijk onderzoek gedaan naar het ontstaan van de groep. Dit laat veel kansen onbenut, omdat voor veel zzp'ers in de zorg geldt dat de redenen waarom het werkgeverschap in de zorg achterblijft van betekenis zijn bij de stap naar zzp. Zeker nu de groep zzp'ers in de zorg steeds sterker groeit en het arbeidsmarkt programma zorg het aandeel zzp'ers wil zien stabiliseren, is er alle reden voor kwalitatief onderzoek onder zelfstandigen. Dat gaat nu gebeuren. In dit voorjaar zal het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn  (AZW) een verdiepend onderzoek naar zzp'ers in de zorg gaan starten. 

Wat is het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn?

Het AZW is een belangrijk programma voor het ministerie van VWS en de arbeidsmarkt in de zorg. Als je het AZW wil volgen kan dat hier. Het programma heeft tot doel om betrouwbare informatie te bieden over de arbeidsmarkt. Deze informatie wordt onder meer gebruikt voor het bepalen van beleid. Eind vorige maand stelde het AZW nog vast dat het aantal zzp'ers in zorg en welzijn met 16% gestegen is ten opzichte van het jaar ervoor. Naast kwantitatief onderzoek gaat het AZW nu ook over tot het doen van kwalitatief onderzoek onder zzp'ers in de zorg. Via een panel aan zzp'ers worden een aantal vragen voorgelegd.

Waarom onderzoek naar de drijfveren van zzp'ers in de zorg?

Het AZW ontwikkelt een panel van zzp’ers die werkzaam zijn in de sector zorg en welzijn. Het panel wordt op hetzelfde moment bevraagd als werkgevers en werknemers. Het AZW is benieuwd naar de motieven van zzp’ers om als zelfstandige aan de slag te gaan. Wat hun precieze beroep is welke opleidingsachtergrond en werkbeleving zzp’ers hebben. ‘Kijk vooral naar de verschillen tussen de zzp'ers, want de trend verschilt per branche. We verdiepen daarom op deze cijfers door via een panel met zzp’ers meer inzicht te krijgen in hun beleving van de arbeidsmarkt,’ vertelt Ivo Zuidervaart, programmamanager bij AZW. ‘Dit panel start dit voorjaar via CBS en we kijken uit naar de resultaten!’ Het AZW verwacht de uitkomsten van dit panelonderzoek in het najaar van 2023 te delen.

Kennis over drijfveren van zzp'ers is hard nodig

Uiteraard kunnen we landelijk onderzoek naar de drijfveren van zzp'ers in de zorg alleen maar toejuichen. Zeker als dit wordt uitgevoerd door een belangrijk onderzoeksprogramma. Alleen door het ophalen van feiten wordt echt bekend waarom zorgmedewerkers kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap. Daarnaast zouden de onderzoeksresultaten van invloed kunnen zijn op aangekondigde maatregelen tegen flex. Als via onderzoek duidelijk wordt dat zorgmedewerkers bewust voor de ruimte van het zelfstandig ondernemerschap gekozen hebben en ruim de helft van zzp’ers in de zorg stopt bij gedwongen dienstverband, dan kunnen we concluderen dat zzp'ers in de zorg een definitieve factor zijn binnen het zorglandschap.

Losse onderzoeken naar zzp'ers in de zorg

Ben je benieuwd naar losse onderzoeken over zorgmedewerkers? Hieronder vind je een aantal recente onderzoeken over diverse onderwerpen. 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg