Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief

Belastingdienst: overleg fiscaal kader zzp zorg gaat door

fiscaal kader zzp zorg Feb 06, 2024

De Belastingdienst geeft aan dat het overleg over het fiscaal kader zzp zorg verder gaat. Dit naar aanleiding van onze eerdere berichtgeving dat publicatie van het fiscaal kader op het laatste moment niet door ging.

Uitstel fiscaal kader nog geen afstel

Het platform ZiPconomy sprak de woordvoerder van de Belastingdienst over de voortgang rondom het fiscaal kader zzp zorg. Vorige week struikelde het fiscaal kader pal voor publicatie en de vraag was hoe nu verder. Uitstel wordt mogelijk geen afstel zo blijkt nu uit de berichtgeving. De Belastingdienst geeft aan dat het overleg voor het fiscaal kader door gaat: “Alle betrokken partijen vinden de samenwerking om schijnzelfstandigheid een halt toe te roepen erg belangrijk” en “De zorgorganisaties en de ministeries blijven overleggen over de ontstane situatie en hoe daar opvolging aan te geven.” De ministeries, Belastingdienst en werkgevers blijven dus in overleg om het kader alsnog te zien slagen.

Sectorale afspraken zorg liggen gevoelig

Dat de ontwikkeling van een fiscaal kader voor de zorg gevoelig ligt, valt te verklaren. Sectorale afspraken voor de zorg lijken ver af te staan van de concept zzp-wet van minister van Gennip. De bekritiseerde nieuwe zzp-wet lijkt van toepassing op alle zzp'ers, behalve voor de zorg. De route van het fiscaal kader staat los van de ontwikkeling van een nieuwe zzp wet. De zorgbranche was dan ook verrast en fel tegen de concept wet van minister van Gennip, omdat de wet zzp’ers in de zorg fors zou gaan beperken. Het fiscaal kader wordt opgetuigd vanuit de huidige wet DBA en is een samenwerking die vanuit de sector zelf is opgetuigd. Voor deze sectorale afspraken is dus geen nieuwe wetgeving nodig. In een brede coalitie hebben 6 koepels van werkgevers, vervolgens 3 ministeries en de Belastingdienst aangesloten en zijn aan de slag gegaan met praktische werkafspraken. Dit hoeft wat de werkgevers betreft niet nog jaren te duren.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg