Gratis Zorgondernemerscheck
Terug naar het overzicht
Bemiddelaar ondersteunt opdrachtgevers bij

Bemiddelaar ondersteunt opdrachtgevers bij goed werken met zzp-ers

flex Sep 29, 2021

Opdrachtgevers die zzp-ers in de zorg opdrachten verstrekken, doen dit vaak via bemiddelende partijen. Zij worden ook wel intermediairs genoemd. Hiermee ontstaat een driehoeksverhouding tussen opdrachtgever, bemiddelaar en zzp-er. Onlangs was zzp-erindezorg.nl betrokken bij een nieuwe ontwikkeling. De bemiddelaar ondersteunt opdrachtgevers bij goed werken met zzp-ers in dit voorbeeld. 

Van webmodule tot Wtza

Zorgorganisaties hebben er belang bij om te voldoen aan hun zorgplicht. Door de arbeidsmarkt tekorten zijn zij de afgelopen steeds vaker een beroep gaan doen op externe flexkrachten. Dit wordt ook wel Personeel Niet In Loondienst (PNIL) genoemd. Vroeger, heel vroeger bestond die PNIL vooral uit uitzendkrachten. Begin '00 kwamen de eerste detacheerders op en inmiddels zijn zzp-ers in de zorg daar ook bij gekomen. Vooral met die laatste groep is veel aan de hand, omdat de zzp-er in de zorg verschillende rollen heeft. Naast zorgverlener, zijn zij ook ondernemer voor de Inkomstenbelasting en zorgaanbieder voor de Wtza. Daarnaast is er veel te doen over de webmodule en bijvoorbeeld de wet DBA. Het is de afgelopen jaren best ingewikkeld geworden allemaal, ook voor opdrachtgevers.

Bemiddelaar ondersteunt opdrachtgevers

In het goed werken met zzp-ers in de zorg, komen de eerste concrete voorbeelden omhoog waar de intermediair de opdrachtgever ondersteunt met kennis en informatie. De bemiddelaar ondersteunt opdrachtgevers bij het goed werken met zzp-ers in zo'n geval. Onlangs was ZZP-erindezorg.nl betrokken bij een besloten online seminar voor opdrachtgevers van zzp-ers. De bemiddelende partij had in dit geval een online sessie georganiseerd voor haar klanten om het complete verhaal over de zzp-er in de zorg te laten doen door onze organisatie. Hoe zit het dossier zzp-er in de zorg nu in elkaar? Hoe zit het met de wet DBA en de webmodule? Waar komt de flexibilisering van de professional vandaan? En hoe ga je om met kwaliteit?

Waar liggen de kansen?

Het valt op dat de Wtza die per 1 januari aanstaande van start gaat, ook vragen opleverde bij opdrachtgevers. De wet biedt veel kansen om te borgen dat zzp-ers in de zorg hun kwaliteitseisen op orde hebben. Daarnaast viel ook op dat opdrachtgevers soms ook last hebben van de mentaliteit van sommige flexkrachten. Het op het laatste moment afzeggen van een dienst, of zelfs weglopen tijdens een dienst zijn voorbeelden die opvielen. Hier kun je contractueel goede afspraken over maken en daar hebben we het dan ook over gehad. Tenslotte is uiteraard de wet DBA en de webmodule onderwerp van gesprek nu dit dossier overgeheveld is naar een nieuw kabinet.

Lees ook: Tussenstand webmodule, modelovereenkomsten en de zzp-er in de zorg

Hieronder zie je de aankondiging van het seminar. Ook interesse in zo'n sessie? Stuur een berichtje..

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Even kennis maken? Klik hieronder!
Wat is ZZP-erindezorg.nl?