Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Bemiddelende zorgorganisaties

Bemiddelende zorgorganisaties gaan concurrentiestrijd aan met intermediairs

arbeidsmarkt May 03, 2023

Het bemiddelingsconcept uit de regio Zuidoost-Brabant wil naar eigen zeggen de macht van de bemiddelaars in de zorg breken. Zzp'ers zitten niet te wachten op commerciële intermediairs en hun rol is uitgespeeld, zo stellen de initiatiefnemers van FAIR. Zij noemen zichzelf het bemiddelingsbureau van de zorg zelf.

Zzp'ers zitten niet op bemiddelaars te wachten

Samenwerkende werkgevers in de regio Zuidoost-Brabant hebben een alternatief bedacht op regionaal werkgeverschap: regionale bemiddeling. Via het Flexibele Arbeidsinzet In de Regio (FAIR) concept koppelen zij zelf zzp'ers aan ziekenhuizen, ggz instellingen, eerstelijnsorganisaties, revalidatie en de ouderenzorg. In een artikel van Zorgvisie valt te lezen dat zzp'ers hier naar uit kijken. Volgens FAIR 'zitten zzp'ers niet op bemiddelaars te wachten en ze vinden het fijn dat het zorggeld in de zorg blijft'. Het omzeilen van bemiddelaars is om die reden het doel.

Zzp'ers zitten niet te wachten op ondernemerschap

Volgens FAIR is het ondernemerschap bijzaak voor zzp'ers in de zorg. “Zzp’ers worden zzp’ers omdat ze een betere werk-privébalans zoeken en op verschillende plekken kunnen werken op het moment dat het hen uitkomt. Die gang naar de Kamer van Koophandel en het ondernemerschap is voor de meeste zzp’ers bijzaak.” Bemiddelende zorgorganisaties in de regio Brabant noemen zichzelf 'het bemiddelingsbureau van de zorg' zelf. Inmiddels zouden zich ruim 800 zzp'ers aangemeld hebben, die vanaf 1 mei starten met diensten voor zorgorganisaties.

Doorbreken van grote commerciële belangen

Op haar website beschrijft FAIR dat zij een arbeidsmarkt ziet waar de zzp'er een belangrijke rol speelt, maar gepaard gaat met bemiddelings- en uitzendbureaus die de kosten voor de zorg onnodig opdrijven. Werkgevers in Zuidoost-Brabant blijken niet tevreden over deze bemiddelaars. "We zien een arbeidsmarkt ... met steeds meer bemiddelings- en uitzendbureaus die de kosten voor de zorg onnodig opdrijven." en even verderop "Door onze manier van werken blijft zorggeld in de zorg, waar het volgens ons hoort." Er is sprake van organisaties met een groot commercieel belang, waarbij miljarden euro’s zorggeld niet worden besteed aan de zorg, aldus FAIR.

                                             Minister Helder opent FAIR, Zorgvisie

Verleiden van zorgmedewerkers tot zzp'er

Het verwijt van ziekenhuizen dat detacheringsbureaus zorgpersoneel weg kapen met hoger loon, bonussen en andere extra’s', wordt ook door FAIR gesteund. “Bemiddelaars hebben teams in dienst die social media afstruinen op zoek naar zorgmedewerkers die ze uit loondienst kunnen verleiden. Voorheen hadden bemiddelaars nog een functie, maar nu het twaalf maanden per jaar crisis is bij zorgorganisaties, zijn ze uitgespeeld.” De bemiddelende zorgorganisaties gaan dus via FAIR de concurrentiestrijd aan met intermediairs. Een succesvolle pilot van de Vitalis WoonZorg Groep uit 2018 deed alle contracten met uitzendbureaus en arbeidsbemiddelaars stop zetten. Deze aanpak krijgt nu regionaal opvolging via FAIR.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg