Gratis Zorgondernemerscheck
Terug naar het overzicht
Ben je verplicht om

Ben je verplicht om jouw zzp activiteiten te melden bij je werkgever?

ib-ondernemer Sep 22, 2021

Wil jij starten als zzp-er in de zorg? Veel zorgverleners overwegen deze stap en combineren zzp met hun huidige dienstverband. Op dat moment heb je 'nevenwerkzaamheden' naast jouw dienstverband. Ben je verplicht om jouw zorg zzp activiteiten te melden bij je werkgever?

Parttime werken als zzp-er in de zorg

Veel zorgverleners die starten als zzp in de zorg, doen dit in eerste instantie parttime. Zij combineren hun dienstverband met zzp. In dat geval werk je naast jouw dienstverband, wat losse diensten in de maand erbij als zzp-er. Dit is goed mogelijk, maar je kunt jouw arbeidscontract zomaar negeren. Misschien vind jij het niet nodig om jouw nevenwerkzaamheden te melden, maar juridisch gezien moet je wel even kijken of je dit wel zelf mag besluiten. Ben je verplicht om jouw zorg zzp activiteiten te melden bij je werkgever?

Lees ook: Wat zijn de regels als je zzp combineert met dienstverband?

Check jouw arbeidscontract en arbeidsvoorwaarden

Pak je arbeidsovereenkomst met jouw werkgever erbij en lees deze goed door. Het zou kunnen dat er een passage in staat over het doen van zelfstandige werkzaamheden naast jouw vaste baan. Op het moment dat zo'n beding in jouw overeenkomst staat en je hebt deze overeenkomst getekend, dan ben je verplicht om jouw eigen werkzaamheden te melden. Het kan zijn dat je formeel vooraf toestemming moet vragen om dit te mogen doen naast jouw arbeidsovereenkomst. Zo is het voor te stellen dat jouw werkgever wil weten hoe veel je ernaast gaat werken en wanneer je dat dan doet.

Lees ook: Geldt de Arbeidstijdenwet voor zzp-ers in de zorg?

Ben je altijd verplicht om jouw activiteiten te melden?

Het zou kunnen dat je geen bepaling in jouw arbeidsovereenkomst hebt staan die jou verplichten te melden. In zo'n geval zou je ervoor kunnen kiezen om jouw eigen activiteiten als zzp-er in de zorg niet kenbaar te maken. De vraag is wel of het verstandig is. Ik heb een aantal keer zzp-ers in de zorg gesproken die niet kenbaar hadden gemaakt dat zij naast het dienstverband ook zzp-er waren en dit leverde toch met regelmaat problemen op. Heeft jouw ziekmelding in het verleden te maken met jouw werk in loondienst of jouw zzp werk? Doe je die scholing nu omdat jij voor je jouw werkgever graag iets wil betekenen, of doe je het voor je eigen activiteiten? Je kunt je voorstellen dat in zo'n geval eerlijkheid het langst duurt. Omdraaien kan namelijk ook: als jij niet openhartig spreekt over jouw plannen, zou het dan kunnen dat jouw werkgever bij nieuwe plannen ook aan jou denkt?

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Even kennis maken? Klik hieronder!
Wat is ZZP-erindezorg.nl?