Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief

"Beste zzp'ers in de zorg, de tijd is rijp. Verenig jezelf!"

arbeidsmarkt Jan 26, 2023

Op welk moment is een ondernemersvereniging in de zorg nodig? We vroegen het Arie Treffers. Hij was in de jaren '90 oprichter van Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN), tegenwoordig ZorgthuisNL. Zijn boodschap? "Beste zzp'ers in de zorg, de tijd is rijp. Verenig jezelf!".

Kleinschalige zorgaanbieders brengen de oplossing

Arie Treffers was één van de eerste zorgondernemers in Nederland en benutte een kans door het verenigen van kleinschalige zorgaanbieders. "Ook in de jaren '90 was er behoefte aan kleinschalige zorgorganisaties die zorg leverden die de reguliere organisaties niet konden of wilden bieden. Het ging toen al om de moeilijke tijdsstippen gedurende de nacht en bijvoorbeeld hoog complexe zorg. Wat dat betreft zijn er nu veel gelijkenissen met 25 jaar geleden. Met een groep zorgondernemers spraken wij in 1997 Erica Terpstra. Zij was toen staatssecretaris onder minister Els Borst. Terpstra had een probleem omdat de complexe zorg niet goed geleverd werd. Wij hadden de mogelijkheid om dit probleem op te lossen. We beloofden het probleem aan te pakken, mits wij als kleinschalige zorgaanbieders een formele positie kregen. Als kleine aanbieders werden we namelijk flink tegengewerkt door de koepels van reguliere zorgorganisaties en daar wilden we vanaf."

Een representatieve vereniging van zorgondernemers

"We kwamen formeel aan tafel nadat we een ondernemersvereniging met zorgaanbieders als leden hadden opgericht. Destijds heette deze vereniging Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN), tegenwoordig ZorgthuisNL. De vereniging had een aanzuigende werking. Er ontstond een bolwerk van particuliere initiatieven en we trokken als leden samen op. Doordat de vereniging 'representatief' was verklaard door de overheid, werden we een sterke tegenpool van de reguliere zorgbedrijven. We kwamen aan tafel en konden onze eigen belangen behartigen. De zorg werd daar beter van en onze positie verbeterde. Ik durf de uitspraak te doen dat de zorgmarkt al veel eerder was vastgelopen als deze particuliere initiatieven die positie niet hadden gekregen.", aldus Treffers.

Zzp'ers in de zorg zijn niet meer weg te denken

"Ook nu zie ik kleinschalige zorgaanbieders in de verdrukking komen. Ditmaal zijn het vooral de zzp'ers in de zorg die het oplopen. Reguliere zorgorganisaties organiseren hun bedrijfsvoering om hun 'eigen' vaste medewerkers heen en lijken de zzp'er nog steeds deels te kunnen negeren. Het dienstverband moet weer de norm worden volgens dit kabinet. Maar de maatschappij is aan het veranderen en de mogelijkheid van ondernemerschap is een vast beeld geworden. Ook in de zorg. Zzp'ers in de zorg zijn niet meer weg te denken, maar er wordt nog steeds door partijen gedacht dat de zzp'er in de zorg wel weer terug in de fles zal gaan."

"Beste zzp'ers in de zorg, de tijd is rijp. Verenig jezelf!"

"Dit is het tijdstip voor zzp'ers in de zorg om hun eigen belangenbehartiging te gaan organiseren. Niet alleen anderen laten praten over hun belangen, maar door zelf 'op te staan'! De meest ideale vorm is het zich met elkaar verenigen in een 'ondernemersvereniging van en voor zzp'ers in de zorg'. Het stoppen van de 'heksenjacht' op zzpers in de zorg kan alleen maar gerealiseerd worden door zelf voor de zaak te gaan staan. Het toenmalige en huidige succes van BTN / ZorgthuisNL is alleen maar toe te schrijven aan het eigen initiatief van zorgaanbieders zelf en juist niet alleen door anderen voor je te laten praten. Nu is de tijd rijp. Wie pakt t stokje op...?!"

Dit opiniestuk past bij ons onderzoek onder zzp'ers in de zorg.

Wil jij ook iets kwijt over de huidige ontwikkelingen? Stuur ons een bericht.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg