Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Voorbehouden en risicovolle handelingen

Voorbehouden en risicovolle handelingen bevoegd en bekwaam houden

e-learning Jan 05, 2023

Wil jij op jouw voorbehouden en risicovolle handelingen bevoegd en bekwaam blijven? Via onze website kun je nu ook je verpleegtechnische handelingen als zzp regelen. In dit artikel gaan we in op de scholing voor zzp in de zorg.

Voorbehouden handeling en risicovolle handeling

Zzp'ers in de zorg hebben om een pakket gevraagd om bij een aantal voorbehouden handelingen bevoegd en bekwaam te blijven. Voor de risicovolle handelingen wet big zijn we op zoek gegaan naar een pakket van e-learning en praktijkdagen. Het bevoegd en bekwaam blijven op voorbehouden handelingen en risicovolle handelingen is belangrijk voor verpleegkundigen en verzorgenden. Als je verpleegtechnische handelingen als zzp in de zorg uitvoert, dan wordt verwacht dat jij landelijk geaccrediteerde scholingen volgt. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een training voor zzp-zorg waarmee je risicovolle handelingen voorbehouden kunt testen.

Hoe blijf je als zzp bevoegd en bekwaam?

Het uitvoeren van bepaalde voorbehouden handelingen zelfstandig is risicovol. De Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) geeft aan welke risicovolle handelingen voorbehouden zijn. We hebben een aanbod samengesteld waarmee je bevoegd en bekwaam kan blijven als zzp in de zorg.

Dit aanbod bestaat uit de volgende mogelijkheden:

  1. Geaccrediteerde e-learning met ruim honderd modules voorzien van toetsen;

  2. Een toets in de praktijk door middel van een praktijkdag, zodat je je bekwaam kunt voelen;

  3. Een volle dag met theorie en praktijk, zonder dat je vooraf hoeft te studeren.

Voorbehouden handelingen deskundig en bekwaam uitvoeren

Voorbehouden handelingen moeten zorgvuldig en bekwaam worden uitgevoerd. Het is ook essentieel dat hij bekwaam is. Daarom is hij bevoegd om de handeling uit te voeren. Het nemen van onverantwoorde risico's voor de gezondheid van de patiënt leidt tot onverantwoorde risico's voor de patiënt.

Deskundigheid in de gezondheidszorg

De opleiding voor bevoegde zorgverleners bereidt hen voor op deskundig handelen. Als een beroep omschreven staat in de Wet op BIG, dan vermeldt de wet ook de opleidingseisen en het deskundigheidsgebied van het beroep. Wie aan de eisen voldoet, mag de wettelijk beschermde titel voeren die bij dat beroep hoort.

Onder leiding van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stellen beroepsgroepen in de individuele gezondheidszorg zelf hun vereiste deskundigheid en beroep vast. Daarna stemmen zij de eisen via hun beroepsvereniging af met VWS. Een goed voorbeeld is de Vereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). Via beroepsgroepen zijn mensen die zorg nodig hebben gegarandeerd van de hoogste kwaliteit.

Bekwaamheid van zorgverleners

Van zorgverleners met een BIG-registratie wordt verwacht dat zij alleen voorbehouden handelingen geldt uitvoeren als zij bekwaam zijn. Zorgverleners zijn bekwaam als er kennis is van de handeling, de technieken, het doel, de anatomie, de risico's en eventuele complicaties. Als de zorgverlener de handeling uitvoert en bijkomende activiteiten verricht, zoals beslissen en informeren, dan voldoet deze aan de wet. Hulpverleners verwerven deze kennis en vaardigheden via een wettelijk erkende opleiding. Bovendien is het verbeteren van vaardigheden door het volgen van opfriscursussen, trainingen of het herhalen van de handeling ook mogelijk.

Risicovolle handelingen en richtlijnen

Bij voorbehouden en risicovolle handelingen gebruiken instellingen vaak richtlijnen (protocollen). Zo'n richtlijn helpt zorgverleners bij het uitvoeren van hun taken. Zo wordt bijgedragen aan de kwaliteit. Richtlijnen bevatten checklists voor het invullen van zowel voorbehouden of risicovolle handelingen. Ook staat erin wie waarvoor verantwoordelijk is en welke actie moet worden ondernomen in geval van problemen.

In richtlijnen voor verpleeghuizen kan bijvoorbeeld een overzicht van de voorbehouden handelingen staan die in een verpleeghuis worden uitgevoerd. Ook moeten verpleeghuizen het bekwaamheids- en gezagsniveau van hun medewerkers vastleggen en welke zorgvuldigheidseisen in een verpleeghuis in acht moeten worden genomen. Zzp'ers in de zorg moeten dit zelf in kaart brengen als zorgaanbieder.

Verantwoordelijkheden als zelfstandige zorgverlener

Werk jij als zelfstandig bevoegde zorgverlener? Bedenk dan dat jouw verantwoordelijkheden anders liggen dan bij andere bevoegde zorgverleners krijgen een dienstverband. Je dient zelf jouw bijscholing en nascholing te organiseren. De bijscholing vanuit jouw (ex-)werkgever is niet zomaar geldig voor jou als zzp'er. Daarnaast wordt van je verwacht dat je jouw scholing vastlegt in een scholingsplan. Zo onderstreep je met het investeren in jouw eigen scholing jouw ondernemerschap. Het aanbod dat wij doen is afkomstig van TMI Academy, die de aansluiting op Noordhof Professional gegund heeft gekregen. Via onze website krijg je korting op de e-learning van deze leverancier. Meer informatie lees je hier.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg