Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
BIG herregistratie voor zepers

BIG herregistratie voor zzpers, hoe pak je dat aan?

werken als zzp'er Mar 30, 2021

De BIG registratie is bekend als de bescherming van een aantal beroepstitel. Om een BIG registratie te mogen voeren moet er regelmatig aan de herregistratie eis voldaan worden. Dit vraagt vaak wat werk. Voor zzp'ers in de zorg is er een aparte route. Daarom bespreken we in dit artikel hoe je een BIG herregistratie aanpakt.

Waarom bestaat de BIG registratie?

De wet BIG bestaat sinds 1993 en heeft als doel om de kwaliteit van de beroepsuitoefening te borgen. De BIG registratie stelt acht beroepen in staat een wettelijk beschermde beroepstitel te voeren. Deze acht beroepen zijn verpleegkundige, apotheker, fysiotherapeut, arts, gezondheidszorgpsycholoog, tandarts, psychotherapeut en verloskundige. Met zo’n registratie mogen deze professionals zelfstandig voorbehouden handelingen uitvoeren. Dit staat omschreven in Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg. Onder de wet BIG vallen professionals onder het tuchtrecht.

Waarom een BIG herregistratie?

Om het BIG register actueel te houden, is tien jaar geleden de herregistratie eis ingevoerd voor fysiotherapeuten, verloskundigen en verpleegkundigen. Voor apothekers, tandartsen, gezondheidszorgpsychologen en psychotherapeuten geldt de herregistratie verplichting vanaf 1 januari 2012. Voor artsen geldt de herregistratie verplichting vanaf 1 januari 2013. Eens in de vijf jaar is het dus nodig dat de zorgprofessional aantoont over voldoende werkervaring en/of kennis te beschikken om zijn of haar registratie te behouden. Herregistratie kost € 85,-, een bedrag dat aftrekbaar is voor zzp’ers in de zorg. De BIG registratie behouden is dus een van de onderdelen van de basis op orde als zzp'er in de zorg. 

Hoe werkt de herregistratie bij BIG?

Het eerste uitgangspunt voor herregistratie in het BIG-register is de eis van werkervaring. Dit wordt bepaald op basis van een urennorm. Je dient aan te kunnen tonen dat je aan deze eis voldoet, als ze daarom vragen. Het CIBG kan van een professional verlangen dat deze na het doorlopen van de stappen richting herregistratie aanvullende stukken stuurt ter bewijsvoering. Het kiezen van de professionals die dit aanvullende bewijs moeten aantonen, vindt steekproefsgewijs plaats. Haalt een professional de urennorm niet, dan is herregistratie mogelijk wanneer er aan de scholingseisen wordt voldaan. De registratie-eisen verschillen per beroepsgroep. Hier zoek je je beroep op. Een verpleegkundige moet in een periode van vijf jaar 2080 uur gewerkt hebben, oftewel gemiddeld 9 uur per week bij 46 werkzame weken per jaar. Het proces van herregistratie duurt maximaal acht weken. De herregistratie kan je hier starten.

Hoe zit het met BIG herregistratie en zzp’erschap?

Voor zelfstandigen is er een apart formulier gecreëerd dat dus rekening houdt met de omstandigheden van de zzp’er. Deze ‘Verklaring werkervaring zelfstandig beroepsbeoefenaar’ vind je hier. Het formulier en daarmee de werkervaringseis, moet door een boekhouder of accountant ingevuld worden. Dit valt op te maken uit de vragenlijst. Heb je hier ondersteuning bij nodig? Stuur ons even een berichtje.

Hoe toon je je werkervaring aan?

Werkervaring betreft de ‘directe medische zorg aan personen’. Dus aan het lijf, als het ware. Hoe toon je aan dat je als zelfstandige op die wijze hebt gewerkt? Verklaringen van opdrachtgevers of leden van een samenwerkingsverband zijn dus passend. Mocht je rechtstreeks gedeclareerd hebben bij een zorgverzekeraar, dan zijn deze overzichten ook aan te voeren als bewijsmateriaal. Een uitdraai uit een medisch administratief software systeem mag ook.

Wat moet er dus blijken uit de bewijsstukken?

1. de start- en einddatum per periode
2. hoeveel uur je per periode heeft gewerkt
3. in welke functie je per periode bent aangesteld
4. welke werkzaamheden je per periode heeft verricht
5. op welk niveau je de werkzaamheden heeft uitgevoerd
6. welke werkzaamheden mogen worden gerekend tot het deskundigheidsgebied
7. welke werkzaamheden vallen onder het leveren van gezondheidszorg aan individuele personen.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg