Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
BIG nummer vermelden

BIG nummer vermelden op website en e-mail is niet meer nodig

zorgprofessional Sep 11, 2023

Ben jij BIG geregistreerd en werkzaam als zzp’er in de zorg? In dit artikel leggen we uit op welk moment en hoe jij jouw BIG nummer kenbaar moet maken. Jouw BIG nummer vermelden op website en e-mail ondertekening is niet meer nodig en wordt straks wettelijk geschrapt.

BIG nummer vermelden op website en e-mail verdwijnt

Sinds 1 januari 2021 zijn BIG-geregistreerde zorgverleners verplicht om via een website en e-mail adres hun BIG-nummer te vermelden. Deze verplichting wordt losgelaten, zo laat de minister weten. Het ministerie van VWS heeft besloten dat het standaard communiceren van jouw BIG nummer op een website en e-mail handtekening straks niet meer nodig is. Op dit moment ben je nog verplicht om jouw BIG nummer te vermelden, maar er wordt niet op gehandhaafd. Het verplicht vermelden van BIG nummers weegt niet op tegen de energie die kost.

"Gezien de hoge werkdruk voor de beroepsbeoefenaren, de krappe arbeidsmarkt, de urgente uitdagingen die er liggen op de arbeidsmarkt en de nog steeds toenemende aandacht voor het waar mogelijk ontregelen van de zorg heb ik besloten de verplichting het BIG-nummer te vermelden op websites en in de e- mailondertekening te schrappen."

De Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) over het gebruik van het BIG nummer zal worden aangepast. Een BIG nummer zoeken kan eenvoudig via een zoekopdracht in het BIG-register.

Sinds 2019 stond vermelding van BIG nummer ter discussie

In 2019 wilde het ministerie van VWS de transparantie en bekendheid rondom de BIG registratie vergroten. Zij kondigde een aantal maatregelen af die zorgprofessionals ertoe dwongen om hun BIG nummer te vermelden op onder meer website en e-mail. Met nog minder dan twee maanden te gaan, kwamen een aantal koepels van zorgprofessionals in opstand. Vervolgens kwam het ministerie van VWS met een afzwakking van de eisen en gingen de maatregelen in aangepaste vorm toch door. De nieuwe voorschriften zouden per 1 januari 2021 van kracht worden, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Als gevolg van de coronacrisis heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd tot op de dag van vandaag nooit gehandhaafd op de verplichte vermelding van het BIG nummer.

Wanneer ben je verplicht om jouw BIG nummer kenbaar te maken?

Het is aan een belanghebbende zelf om actief naar jouw BIG nummer te vragen. Als iemand dit doet, ben je verplicht om aan te reiken welk BIG nummer je hebt. Je kunt jezelf opzoeken in het BIG-register en de unieke link die dat oplevert kopiëren en delen. Jouw eigen profiel opzoeken geldt overigens ook voor het Zorgaanbiedersportaal, waar je eveneens jezelf op kunt zoeken en de unieke link delen. Op die wijze werk je op een transparante wijze en laat je zien dat je formeel geregistreerd staat als zorgverlener en zorgaanbieder.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg