Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Boosterprik voor zzp zorgmedewerkers

Boosterprik voor zzp zorgmedewerkers: wat mag je verwachten?

zorgprofessional Nov 13, 2021

De boosterprik voor zorgpersoneel zal vanaf 19 november van start gaan. Hoe zit het met de boosterprik voor zzp zorgmedewerkers? Wat mag je verwachten? In dit artikel de informatie die op dit moment beschikbaar is.

Hoe zit het met de boostervaccinatie voor zorgpersoneel?

Zorgmedewerkers van 18 jaar en ouder die contact hebben met cliënten, patiënten of deelnemers krijgen vanaf 19 november een boostervaccinatie aangeboden. Dit betreft ongeveer 1 miljoen zorgmederwerkers. Met de boosterprik wordt getracht om de gevolgen van een coronabesmetting te beperken. Je kunt namelijk ook met een (dubbele) vaccinatie, nog steeds besmet raken en ziek worden. Het is inmiddels aangetoond dat de werking van het vaccin terugloopt na verloop van tijd. Met een boosterprik wordt getracht om de bescherming weer op orde te brengen. Als zorgmedewerkers minder ziek worden na een eventuele besmetting met corona, dan blijven zij beter inzetbaar zo luidt de redenatie. De minister geeft aan dat 19 november een versnelling is ten opzichte van de eerdere planning. 

Lees ook: Bijna overal in Europa is er al een boostercampagne, waarom nog niet in Nederland?

Welke boostervaccins zijn er?

Er komen twee boostervaccins beschikbaar. Beide boosterprikken zijn een mRNA-vaccin, namelijk BioNTech/Pfizer of Moderna. Dit op advies van de Gezondheidsraad. Je kunt zelf niet kiezen welke van de twee je krijgt. Ook al heb je een ander soort vaccin gehad dan Pfizer of Moderna, dan nog krijg je één van deze twee aangeboden als booster. Er moet minimaal zes maanden tussen jouw boosterprik en jouw laatste vaccinatie zitten. Als je na vaccinatie corona hebt gehad, dan moet er ook zes maanden gewacht worden vanaf jouw besmetting voordat je je boostervaccin krijgt. Als je werkt met een digitaal coronabewijs, dan komt jouw boosterprik na je vaccinatie in je app terecht. 

Voor welke zorgmedewerkers komt de boosterprik beschikbaar?

Anders dan tijdens de start van de vaccinatie campagne, wordt er ditmaal niet een verdeling in sectoren gemaakt. Toen de eerste vaccinaties beschikbaar werden, kwamen de ziekenhuizen als eerste aan bod. Omdat er nu nauwelijks vaccin schaarste is, ligt dit nu anders. Op de website van de Rijksoverheid valt te lezen dat vanaf 19 november alle zorgsectoren, van ziekenhuizen tot geboortezorg en van kleinschalige woonvormen tot de GGD-crisisdienst starten met een boosterprik voor zorgmedewerkers.  

Waar haal ik een boosterprik?

Ziekenhuizen vaccineren hun eigen personeel en gaan ook ambulancepersoneel, huisartsen en hun medewerkers vaccineren. Zij hebben namelijk een eigen medische dienst. Als een zorginstelling eigen medewerkers wil vaccineren, dan kan dit maar moet dit kenbaar gemaakt worden. Voor zorgmedewerkers in andere sectoren zijn de GGD’en gevraagd de eindverantwoordelijkheid hiervoor op zich te nemen. Zorgmedewerkers die buiten ziekenhuizen werkzaam zijn krijgen centraal via een verzendhuis een uitnodiging om bij de GGD-vaccinatiestraat een boostervaccin te halen. Voor de boosterprik voor zzp zorgmedewerkers is de verwachting dat je net als bij zorgmedewerkers in een dienstverband een uitnodiging krijgt vanuit de GGD.

Boosterprik voor zzp zorgmedewerkers: wat mag je verwachten?

Je mag verwachten dat je een uitnodiging ontvang voor een boosterprik. Dit proces wordt gecoördineerd door de GGD-locaties, tenzij je werkzaam bent voor een ziekenhuis. Na het ontvangen van een uitnodiging kun je zowel telefonisch als digitaal een afspraak maken voor een vaccinatie in één van de GGD-vaccinatielocaties.

Heb je vragen over vaccinaties? Hier vind je de contactgegevens van de overheid.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg