Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Bruto netto berekening voor

Bruto netto berekening voor zzp'ers in de zorg plus belasting berekenen

ib-ondernemer Apr 05, 2023

Wil jij weten wat je netto overhoudt als zzp'er in de zorg? In dit artikel leggen we uit hoe je een bruto netto berekening maakt. Met een bruto netto berekening kun je vervolgens belasting berekenen. Als voorbeeld gaan we bruto netto berekenen 2021.

Bruto naar netto berekenen

Jouw netto inkomen als zzp'er in de zorg hangt af van jouw uurtarief, hoeveel uur je werkt en hoeveel belasting je moet betalen. Stel dat jij in 2021 met een uurtarief van € 40, in totaal € 50.000 aan facturen hebt verstuurd. Dit bedrag noemen we de 'omzet'. Je hebt in dat jaar 1250 facturabel gewerkt, namelijk € 50.000 / € 40. Stel dat je € 5000 aan kosten hebt gemaakt. Je houdt als we bruto netto berekenen 2021 in dit voorbeeld € 45.000 winst over. Bij een berekening voor zzp'ers in de zorg moeten we de winst nemen en daarover vervolgens belasting berekenen. Winst = omzet - kosten.

Belastbaar inkomen

Nu je weet hoeveel winst je hebt gemaakt, kun je je belastbaar inkomen uitrekenen. Daarmee berekenen we het percentage belasting die je moet betalen. Jouw belastbaar inkomen is dus het inkomen waarover je belasting moet betalen. Voordat we belasting kunnen berekenen, mogen we bij IB-ondernemerschap aftrekposten van de winst af halen. Hierbij geldt wel dat je aan de tien eisen voor ondernemers moet voldoen. Met de fiscale kortingen het ondernemerschap volgens de Belastingdienst verlagen we het inkomen waarover we belasting berekenen. Het bruto netto voorbeeld uit 2021 daalt met fiscale aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek en starterskorting. Dat is gunstig, want je belastbaar inkomen daalt hierdoor. Deze fiscale aftrekposten maken de berekening gunstiger dan in een dienstverband. Daarom hoor ik je ook vaak dat zzp'ers in de zorg netto meer overhouden dan in loondienst. 

Belasting berekenen

Voor een eenvoudig bruto netto berekening hanteren een percentage waarmee we belasting berekenen. Als we dat percentage weten, dan kunnen we ook de netto berekening afmaken. Wat verdien je netto als zzp'er in de zorg? Laten we het bruto netto berekenen 2021 nog een keer samenvatten.

Jouw netto inkomen is omzet - kosten = winst - aftrekposten = belastbaar inkomen - belasting = netto inkomen zzp zorg.

Een zzp'er in de zorg heeft vaak inzicht in de eigen omzet, de kosten die hij of zij maakt en dus de winst. Een van de meestgestelde vragen is hoeveel belasting je moet berekenen. Op basis van jarenlange ervaring en vele aangiftes, moet je wat ons betreft 38% belasting berekenen. In ons voorbeeld bruto netto berekenen 2021 bereken je jouw netto inkomen als volgt.

€ 50.000 omzet - € 5000 kosten = € 45.000 winst - € 11.000 aftrekposten = € 34.000 belastbaar inkomen - € 13.000 belasting berekenen = € 21.000 netto inkomen.

Hoeveel inkomstenbelasting moet ik betalen?

Bij een bruto netto berekening voor zzp'ers in de zorg werkt het heel anders als bij een salaris in loondienst. In beide gevallen wordt er inkomstenbelasting betaald, maar de percentages verschillen fors. In loondienst is sprake van een bruto maandsalaris, bij een zzp in de zorg is er sprake van bruto omzet. Iemand in loondienst mag geen kosten aftrekken, een zzp'er mag dat wel.

Jouw netto inkomen als zzp'er in de zorg wordt dus op een heel andere manier berekend dan in een dienstverband. Hoeveel je precies aan belasting betaalt, hangt af van jouw persoonlijke omstandigheden. Je hebt namelijk naast fiscale aftrekposten, ook misschien te maken met persoonsgebonden aftrekposten in jouw privé situatie. Lees hier meer over op de site van de Belastingdienst. Daarnaast is het ook belangrijk om je goed te informeren over jezelf verzekeren. Dit lees je ook terug in ons stappenplan voor starters. In een dienstverband ben je namelijk veel beter (verplicht) verzekerd dan als zelfstandige. De conclusie is dan ook dat een zelfstandig ondernemer niet meer verdient dan iemand in loondienst, als je rekening houdt met álle kosten.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg