Gratis Wtza webinar
Terug naar het overzicht
Bruto netto berekening voor

Bruto netto berekening voor zzp in de zorg. Hoe bereken je belasting?

ib-ondernemer Oct 22, 2021

Wat hou je netto over als zzper in de zorg? Op het moment dat je jouw zzp netto inkomen wil berekenen, is het belangrijk dat je weet hoe het zit met de inkomstenbelasting. In dit artikel meer over het uurtarief, gevolgd door een bruto netto berekening voor zzpers in de zorg. Hoe bereken je belasting?

Jouw uurtarief als zzper is bruto

Als zzper in de zorg bereken je een uurtarief aan je opdrachtgever. Dit uurtarief is een bruto uurtarief en dat betekent dat daar nog belasting vanaf moet. Aan het einde van het jaar tel je jouw omzet bij elkaar op en trek je daar kosten vanaf. Je houdt dan jouw 'winst' over en daar betaal je belasting over. Deze belasting wordt 'Inkomstenbelasting' genoemd. Met jouw bruto uurtarief verdien je dus bruto omzet. Wil je als zzper in de zorg een bruto netto berekening maken, dan is het van belang dat je weet op welke aftrekposten je recht hebt en hoeveel kosten je hebt gemaakt. 

Lees ook: ZZP in de zorg uurtarief berekenen? Zo doe je dat!

ZZP bruto netto berekening, hoe zit het?

Wat hou je nou netto over als zzp in de zorg? Als we uitgaan van een gemiddelde omzet van zo'n € 50.000 op jaarbasis en daar zo'n € 5000 aan kosten vanaf halen, dan hou je € 45.000 aan winst over. Vervolgens mogen hier nog aftrekposten vanaf. Nadat je de aftrekposten er vanaf getrokken hebt, kun je belasting berekenen. Je houdt namelijk na aftrek van aftrekposten je 'belastbare' inkomen over en kunt nu van bruto naar netto gaan berekenen. Over je belastbare inkomen betaal je Inkomstenbelasting. Het netto inkomen van een zzper in de zorg bestaat dus uit de bruto omzet minus de kosten, minus de aftrekposten en na aftrek van de inkomstenbelasting. Zo maak je een bruto netto berekening voor zzpers in de zorg.

Lees ook: Wat zijn fiscale aftrekposten? Hoe zit het met belasting betalen?

Verschil inkomstenbelasting loondienst en zzp

Hoe groot is nu dat verschil tussen loondienst en zzp? Aan bovenstaande berekening kun je zien dat een zzper in de zorg een aantal bijzondere dingen heeft in zijn aangifte en die verschillen van loondienst. Waar wordt het netto inkomen zzp door beïnvloed?

  • Een zzper in de zorg mag kosten aftrekken, iemand in loondienst mag dat niet;
  • Iemand in loondienst betaalt sociale premies voor werkeloosheid en ziekte. Een zzper in de zorg betaalt dat niet;
  • Een zzper in de zorg heeft aftrekposten voor zelfstandigen, zoals de zelfstandigenaftrek. Iemand in loondienst heeft dat niet.

De zzp belasting aangifte ziet er dus heel anders uit dan die van iemand in loondienst. Een zzper in de zorg betaalt minder belasting en heeft meer aftrekposten dan iemand in loondienst. Dit maakt de bruto netto berekening voor zzp-ers in de zorg gunstiger dan die van iemand in loondienst. Daar staat tegenover dat een zzper in de zorg zelf zijn pensioen en verzekering tegen verzuim zal moeten regelen. Daarnaast loopt de zzper meer risico, omdat er geen sprake is van een werkeloosheidverzekering.

Lees ook: Vergelijking van kosten zzp'er en loondienst in de zorg

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg