Gratis Wtza webinar
Terug naar het overzicht
Compleet starten als zzp

Compleet starten als zzp in de zorg vraagt veel voorbereiding

starten als zzp'er werken als zzp'er Jun 07, 2021

Veel zorgverleners overwegen over te stappen naar zzp. Alhoewel het een populaire manier van werken is, zitten er wel wat haken en ogen aan. Compleet starten als zzp in de zorg vraagt veel voorbereiding. Ben jij bereid te investeren in jouw ondernemerschap?

Veelgestelde vragen over zzp in de zorg

Al meer dan 15 jaar begeleid ik zzp'ers in de zorg. Ik krijg iedere week nieuwe vragen binnen over het ondernemerschap in de zorg. Hieronder vind je een voorbeeld van een e-mail van een wijkverpleegkundige die ik onlangs ontving.

Vraag van een zzp in de zorg

"Beste Lex, ik zou graag zelf direct voor een opdrachtgever willen werken. Nou vraag ik me af wat ik hiervoor als ZZP’er precies nodig heb? Ik ben nu in bezit van rechtsbijstand, beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een klachtenregeling conform de Wkkgz. Een zakelijk bankrekening, actueel CV en VOG zijn geregeld. Ik heb een uittreksel van de KvK, een BIG-registratienummer, HBO-V diploma en lidmaatschap van de beroepsvereniging. Ik hoop hiermee compleet te starten als zzp in de zorg.

Wijkverpleegkundige zzp

Indien ik direct bij een opdrachtgever ga werken als ZZP’er niveau 5 mag ik dan ook intakegesprekken afnemen? Ik wil een (ZVW) indicatie indienen en zorgplannen schrijven. Of heb ik hier nog iets anders voor nodig? Mag ik dan bijvoorbeeld ook gebruik maken van de systemen die mijn opdrachtgever al heeft, zoals Nedap/OMAHA voor het schrijven van zorgplannen en het stellen van indicaties, of heb ik hier een eigen lay-out voor nodig?

Natura of PGB

Stel dat ik niet voor een opdrachtgever werk, maar voor een particuliere ZVW-cliënt? Wat heb ik dan precies nodig om dit te kunnen bewerkstelligen als ZZP’er? Heb ik dan wel een eigen lay-out nodig? Welke methode/structuur is hiervoor gebruikelijk? Kan ik dit dan rechtstreeks naar de zorgverzekeraar van de desbetreffende cliënt sturen? Of is hier een gestandaardiseerd proces/methode voor, die ik moet volgen? 

Bevoegd

Wijkverpleegkundige niveau 5 zijn bevoegd om indicaties te stellen voor de zorgverzekeringswet (ZVW). Een PGB, WLZ, WMO kan ik ook aanvragen middels een vragenformulier, maar dit wordt dan nog beoordeelt door het CIZ/ gemeente, klopt dat? Hoe zit het dan bijvoorbeeld met een PGB via de ZVW, heb ik hier dan ook nog wat anders voor nodig als ik dit wil aanvragen/ kunnen indiceren? En tot slot, heb ik nog een extra verzekering nodig als ik indicaties wil stellen als ZZP’er?"

Compleet starten als zzp in de zorg

Zoals je hierboven leest, heeft deze zorgprofessional veel vragen. Dit is heel herkenbaar voor mij. Ik heb gemerkt dat als je als ondernemer één luikje opentrekt, er twee andere onderwerpen naar boven komen. Het zzp-schap in de zorg is een heel brede wijze van ondernemen en je krijgt met vier rollen te maken. Die vier rollen zet ik hieronder neer en ik verdeel de vragen van hierboven over de vier onderwerpen. 

  • ZZP-ers in de zorg zijn zelfstandig zorgaanbieder. De klachtenregeling volgens de Wkkgz, de VOG, een ZVW indicatie indienen, zorgplannen schrijven en OMAHA vallen als onderwerpen hieronder;
  • Zelfstandigen in de zorg zijn zelfstandig zorgverlener. Een BIG-registratienummer, HBO-V diploma en lidmaatschap van de beroepsvereniging maken onderdeel uit van deze rol;
  • Ook de Belastingdienst moet jou zien als zelfstandig ondernemer. Rechtsbijstandsverzekering, beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, zakelijke bankrekening, actueel CV, uittreksel van de KvK en een eigen lay-out zijn voorbeelden van deze rol;
  • ZZP-ers in de zorg werken graag buiten dienstverband

Compleet starten als zzp in de zorg vraagt veel voorbereiding

De stap naar zzp in de zorg is gemakkelijk, maar niet eenvoudig. Het is gemakkelijk om je bij de KvK in te schrijven en het is misschien zelfs gemakkelijk om aan opdrachten te komen. Wat niet eenvoudig is, is dat je meerdere rollen tegelijkertijd hebt. Al deze rollen vragen hun aandacht. Wil je problemen voorkomen met instanties zoals de Belastingdienst of de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd? Denk dan niet te makkelijk over de wet- en regelgeving waaraan je moet voldoen. Investeer flink wat tijd in het verzamelen van alle informatie. Je zal merken dat het niet eenvoudig is om goed overzicht te krijgen. 

Eén training, alle onderwerpen

Mijn naam is Lex Tabak en ik ben zo'n 15 jaar met en voor zzp'ers in de zorg actief. Als verpleegkundige was ik ook zelf lange tijd actief als zzp'er in de zorg. In deze online training heb ik nu voor het eerst al mijn kennis en ervaring verzameld. Ik vertel over alle onderwerpen die je hier leest - en nog veel meer. Mijn online training 'De basis op orde' zorgt ervoor dat jij in staat bent het hele verhaal tot je te nemen. Op die manier geef ik een compleet beeld over alles wat er speelt en de onderwerpen die horen bij het zzp-schap. Zodat jij goed voorbereid op pad gaat als zelfstandige zorgprofessional.

 

Maak uw eigen enquête voor feedback van gebruikers

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg