Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
De 10 ondernemerscriteria voor zzp'ers

De 10 ondernemerscriteria voor zzp-ers: 4. winst maken

ib-ondernemer starten als zzp'er trainingen werken als zzp'er Feb 17, 2021

Wil jij werken als ZZPer in de zorg en gezien worden als ondernemer volgens de Belastingdienst? Ik hou zelf de 10 ondernemerscriteria voor zzp'ers aan om dat te bereiken. In dit artikel nummer 4: winst maken. Dit is de vierde eis in de rij van tien criteria. Hoe zit dit precies?

Ben je benieuwd waar deze ondernemercriteria vandaan komen? Lees dan eerst dit artikel.

De ondernemerscriteria voor zzp-ers: maak je winst?

Als de Belastingdienst jouw ondernemerschap beoordeelt, dan kijken ze onder meer naar de winst. Wat is winst? Winst is het geld dat je over houdt na aftrek van de kosten. De kosten van jouw bedrijf zijn aftrekbaar van de omzet. De omzet is het geld dat je binnen brengt door het uitschrijven van facturen. Hieronder lees je een voorbeeld. 

  • Je werkt 1000 uur facturabel in een jaar en verdient € 40 per uur. Jouw omzet is (1000 x € 40) € 40.000
  • De kosten die je hebt gemaakt in je bedrijf zijn € 8.000
  • De winst in jouw bedrijf is € 40.000 min € 8.000 = € 32.000

Winst is dus hetgeen overblijft nadat je je kosten hebt afgetrokken. Waarom is het nou zo belangrijk dat je winst maakt?

Winst is bewijs van ondernemerschap

Het is belangrijk om te kunnen leven van jouw bedrijf. Je moet daarvoor genoeg geld verdienen. Een ondernemer houdt het niet lang vol als hij geen geld overhoudt na de kosten die hij maakt. Stel namelijk dat je € 8.000 per jaar verdient, maar ook € 8.000 kosten maakt. Dan hou je niets over om van te leven. In feite is jouw ondernemerschap dan eerder een aftrekpost, dan een manier om in je levensonderhoud te voldoen. Als je winst maakt, dan 'bewijs' je als het ware dat je ondernemer bent. Om die reden is het belangrijk voor jouw ondernemerschap.

Voldoe jij aan de eisen voor ZZP-ers in de zorg? Doe de gratis Ondernemerscheck!

De 10 ondernemerscriteria voor zzp-ers bij de 'Basis op orde'

Wil jij ook werken als ondernemer voor de Belastingdienst? Als je de 10 ondernemerscriteria aanhoudt dan ben je een heel eind op weg. De online training 'De basis op orde' heeft uiteindelijk tot doel om jou volledig te informeren over de voor en nadelen, zodat jij kansen kunt benutten.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg