Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
De 10 ondernemerscriteria voor zzp-ers

De 10 ondernemerscriteria voor zzp-ers: 6. gezag voorkomen

ib-ondernemer starten als zzp'er werken als zzp'er Mar 03, 2021

Wil jij werken als ZZP'er in de zorg en gezien worden als ondernemer volgens de Belastingdienst? Ik hou zelf de 10 ondernemerscriteria voor zzp'ers aan om dat te bereiken. In dit artikel nummer 6: gezag voorkomen. Dit is de zesde eis in de rij van tien criteria. Hoe zit dit precies?

Ben je benieuwd waar deze ondernemerscriteria vandaan komen? Lees dan eerst dit artikel.

De ondernemerscriteria voor zzp-ers: voorkom gezag

Misschien heb je weleens gehoord van de VAR verklaring, de wet DBA en modelovereenkomsten of de webmodule. Dit zijn maatregelen vanuit de overheid om vast te stellen of jij in een verkapt dienstverband zit met je opdrachtgever. Het belangrijkste onderwerp dat bepalend is voor het wel of niet in een dienstverband zitten, is 'gezag' vanuit de opdrachtgever naar jou. Word jij aangestuurd op het moment dat jij jouw opdracht vervult? Het voorkomen van gezag is enorm belangrijk om een dienstverband te voorkomen en is daarnaast ook nummer 6 van de eisen voor jouw eigen ondernemerschap. 

Ondernemen doe je zonder gezag van anderen

Ondernemen doe je zelf. Jij bent verantwoordelijk voor de opdracht die je vervult en doet dat op eigen wijze. Of je echt vrij bent om de opdracht zo te vervullen hangt af van de praktijk. Je kunt binnen een overeenkomst van alles vastleggen over hoe zelfstandig je bent, maar als je uiteindelijk in de praktijk door je opdrachtgever wordt behandeld als een werknemer, dan voldoe je niet aan de eisen. De 10 ondernemerscriteria voor zzp-ers stellen daarom onder meer dat je gezag moet voorkomen.

Voldoe jij aan de eisen voor ZZP-ers in de zorg? Doe de gratis Ondernemerscheck!

De 10 ondernemerscriteria voor zzp-ers bij de 'Basis op orde'

Wil jij ook werken als ondernemer voor de Belastingdienst? Als je de 10 ondernemerscriteria aanhoudt dan ben je een heel eind op weg. De online training 'De basis op orde' heeft uiteindelijk tot doel om jou volledig te informeren over de voor en nadelen, zodat jij kansen kunt benutten.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg