Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
De 10 ondernemerscriteria

De 10 ondernemerscriteria voor zzp'ers: waar komen ze vandaan?

ib-ondernemer starten als zzp'er werken als zzp'er Jan 27, 2021

Op welk moment word je als zzp'er in de zorg als ondernemer gezien door de Belastingdienst? Ik hou zelf de 10 ondernemerscriteria voor zzp'ers aan. In dit artikel beschrijf ik waar deze ondernemerscriteria vandaan komen.

Jij kiest voor 'IB-ondernemerschap'

De manier waarop jij jouw belastingaangifte doet, is aan jou. Ook als je dit uitbesteedt aan een boekhouder, is jouw aangifte jouw verantwoordelijkheid. Op het moment dat jij besluit om jouw aangifte te doen als ondernemer, dan krijg je hier fiscale voordelen uit. Zelfstandigenaftrek, starterskorting en MKB winstvrijstelling zijn hier voorbeelden van. Dit levert aftrekposten op die jouw belastingdruk doen dalen. Op die manier hou je relatief meer netto inkomsten over.

De bewijslast ligt dus bij jou

De spelregels voor het ondernemerschap zijn de afgelopen decennia duidelijk geworden. Deze regels zijn gekoppeld aan het IB-ondernemerschap. Als je dus jouw aangifte doet als 'IB-ondernemer', dan zeg je daarmee dat je wat jou betreft voldoet aan de spelregels voor het ondernemerschap. Risico's lopen, investeren, reclame maken, uren investeren; het zijn voorbeelden van de regels die er zijn. Jij bent verantwoordelijk voor de beargumentatie van jouw onderneming. Als je vragen krijgt vanuit de Belastingdienst over jouw bedrijf, ligt de bewijslast dát je ondernemer bent, dus bij jou. Niet bij de Belastingdienst.

Voldoe jij aan de eisen voor ZZP-ers in de zorg? Doe de gratis Ondernemerscheck!

Talloze rechtszaken opgeteld: de 10 ondernemerscriteria

De discussie tussen zzp'er en Belastingdienst neemt soms serieuze vormen aan. Als de Belastingdienst van mening is dat jij niet aan de spelregels voldoet, dan leggen zij een heffing op. Alhoewel jij misschien vindt dat jij wél ondernemer bent voor de Inkomstenbelasting, hoeft de Belastingdienst daar niet mee in te stemmen. Op zo'n moment kun je als zzp'er jouw zaak aan de rechter voorleggen. Honderden zzp'ers deden dat de afgelopen decennia. Als je die rechtszaken optelt en kijkt wat de rechter in zijn algemeenheid zegt over IB-ondernemerschap, dan kom je tot 10 spelregels. Dit noem ik de 10 ondernemerscriteria.

Een online training voor het hele verhaal

Door middel van kennis kun je jouw ondernemerschap verder versterken en heb je minder zorgen. Daarnaast kun je ook eenvoudiger keuzes maken als je de voor en nadelen van het zzp in de zorg kent. De online training 'De basis op orde' heeft uiteindelijk tot doel om jou volledig te informeren over de voor en nadelen, zodat jij kansen kunt benutten.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg