Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
De lerende zorgprofessional is

De lerende zorgprofessional is populairder dan ooit. Ook voor zzp'ers.

zorgaanbieder zorgprofessional Jan 25, 2022

Aandacht voor de lerende zorgprofessional is normaal geworden, zo lijkt het tenminste. Op dit moment is het een speerpunt in het beleid van de overheid. Hoe komt het dat de lerende professional zoveel aandacht krijgt? En wat betekent het voor zzp’ers in de zorg? Wat jij wil leren als zorgprofessional, bepaal je als zzp 'er zelf. En daarmee is leren ook onderdeel van je ondernemerschap. Hoe zit dat? Lees daarover in dit artikel. De lerende zorgprofessional is populairder dan ooit.

De ‘lerende zorgprofessional’ is in trek. Hoe komt dat? 

Het overheidsbeleid richt zich de komende jaren nog meer op veilige zorg en persoonsgerichte zorg. Maar wat heeft dat dan met 'leren' te maken?

Persoonsgerichte zorg krijgt meer aandacht omdat zorgvragers vaker laten weten dat zij mee willen denken over de zorg die ze krijgen. Ze willen zelf grip houden op de zorg en begeleiding die ze krijgen. Ook naasten zijn in de loop van de jaren kritischer geworden. Veilige zorg kreeg van de inspectie altijd al veel aandacht. Je moest je in detail kunnen verantwoorden als er iets mis ging in de zorg.  Nu is de visie op verantwoorden veranderd. De Inspectie legt veel meer nadruk op leren van 'fouten'. Daarom stimuleert de Inspectie leren in de vorm van reflecteren van je werkervaringen. Het gaat om leren van problemen, klachten en incidenten.

Wat hebben personeelstekorten te maken met de lerende professional?

De overheid wil werken in de zorg aantrekkelijker maken. De onderliggende vraag daarbij is ‘hoe houden we zorgprofessionals in de zorg’. De overheid richt zich daarbij vooral op de zorgprofessionals in dienstverband. Om dat te bereiken willen ze dat ze meer invloed krijgen op het werkrooster en de aanpak van de zorg. Scholing en gesprekken over je loopbaan beveelt de overheid ook aan. En werkgevers moeten hun personeel meer waarderen voor hun deskundigheid. Het blijft gek dat deze doelen tot nu toe ontbraken in de zorg. Wij noemen dat een gebrek aan goed werkgeverschap.  En we weten natuurlijk ook dat dit gebrek ook precies de reden is om als zzp'er in de zorg te gaan werken. Dat is heel logisch. Dat betekent wel dat je nu zorgprofessional én zorgaanbieder bent en je voor jezelf moet zorgen.

Zzp'ers zijn zorgprofessional én zorgaanbieder. Wat betekent dat? 

De aandacht voor de lerende professional, stelt dus ook eisen aan zzp'ers in hun rol als zorgaanbieder. Daarbij gaat over leren beter te worden in  je vak. Maar voor de zzp'rr gaat het ook om leren over bewaking, beheersing en verbetering van de kwaliteit van zorg. Als zorgaanbieder maak je het voor jezelf mogelijk om te leren en te ontwikkelen als professional en aan ondernemer. De eisen zijn in de wet geregeld in de Wkkgz. Wij zetten de eisen op een rijtje. Hier lees je welke dat zijn.

Maak een opleidingsplan voor jouzelf als lerende zorgprofessional én zorgaanbieder. 

Omdat zzp ‘ers zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen leren en ontwikkelen is er veel ruimte voor eigen keuzes. De motivatie om iets te willen leren, komt vaak uit ervaringen tijdens het werk. Je maakt iets mee dat je interesse wekt, iets raakt je op een speciale manier of je merkt dat je de juiste deskundigheid mist. Een nieuwe wet of vernieuwde richtlijnen kunnen  ook aanleiding zijn om je lerend op te stellen. Het zijn allemaal aanleidingen om leerdoelen te maken en daar maak je dan een plan voor. In een opleidingsplan breng je je eigen eigen leerwensen in beeld. Dat is handig want je kan dan ook tijd en geld plannen en op zoek gaan naar een aanbieder die jou het beste kan ondersteunen. Wat je doel bij leren en ontwikkelen ook is, als zzp‘er bepaal je dat zelf.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg