Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
De praktische zaken voor

De praktische zaken voor startende zzp'ers in de zorg

starten als zzp'er Jul 04, 2022

Wil jij starten als zzp'er in de zorg? Goed voorbereid op pad vraagt vooral bewustwording en voorbereiding. In dit artikel gaan we hier nader op in. Dit zijn de praktische zaken voor startende zzp'ers in de zorg. Naast dit artikel hebben we ook een gratis webinar voor starters in de zorg.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK)

Iedere ondernemer in Nederland moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Ook zzp'ers in de zorg vallen hieronder. Bij zzp'ers in de zorg is er wel iets bijzonders aan de hand. In welke SBI categorie je door de KvK ingeschreven wordt, is belangrijk. Als je niet goed ingeschreven staat, kun je jezelf niet aanmelden bij de Inspectie. Dit is voor veel zzp'ers een verplichting, dus let goed op dat jij jouw KvK inschrijving goed voorbereid.

Lees ook: De Wtza en SBI codes. Hoe zit het precies?

Melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)

Alle nieuwe zorgaanbieders hebben de plicht zich te melden bij de IGJ. Deze 'meldplicht' geldt ook voor zzp'ers in de zorg. Jezelf melden moet je persoonlijk doen, dat kan niemand voor je overnemen. Of je eigen cliënten hebt of voor een zorgorganisatie werkt maakt voor de meldplicht niet uit. Om jezelf aan te kunnen melden heb je eHerkenning voor zzp nodig. Dit is een soort DigiD voor bedrijven. Na het inloggen met eHerkenning doorloop je een vragenlijst van de Inspectie. Hiermee krijgen ze jou in beeld.

Download ook: onze gratis Wtza checklist

Aansluiting klachtenregeling en basis kwaliteitssysteem

Nu je via de vragenlijst van de Inspectie bent gewezen op de eisen die gelden vanuit de Wkkgz en Jeugdwet, begrijp je dat een kwaliteitssysteem en klachtenregeling (klachtenportaal) nodig zijn. Iedere zorgaanbieder moet hieraan voldoen en omdat zzp'ers ook als zorgaanbieder gezien worden geldt dit ook voor jou. We hebben hier een artikel voor je geschrevenover wat er aan houding en gedrag van jou verwacht wordt. Voor veel zzp'ers in de zorg is het onderwerp kwaliteitssysteem nieuw. Ons abonnement van € 10 per maand is ingericht op de eisen die gelden voor zorgaanbieders.

Kijk ook: ons gratis webinar over het kwaliteitssysteem

Open een zakelijk rekeningnummer

Nu je een KvK nummer hebt en jezelf terug kunt vinden in het Zorgaanbiedersportaal, ben je toe aan de praktische zaken voor zover dat op geld aankomt. Het openen van een zakelijk rekeningnummer is bijzonder verstandig om te doen. Hiermee voorkom je namelijk dat jouw inkomsten en uitgaven van jouw bedrijf, door jouw privé situatie heen lopen. Veel zzp'ers kiezen ervoor om een boekhouder in de arm te nemen. Deze zal je ook vragen om jouw omzet en kosten duidelijk te specificeren.

Lees ook: Welke abonnementen heb je nodig als zzp'er in de zorg? Een overzicht.

Verzeker jezelf voor beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid

Er valt nog veel meer te schrijven over de praktische zaken voor startende zzp'ers in de zorg, maar dit is in dit artikel te laatste. Je bent ingeschreven bij de KvK en de IGJ en mag dus starten met het verlenen van zorg als zelfstandige. Je beschikt over een basis opzet van een kwaliteitssysteem en een klachtenregeling. Je hebt een zakelijk rekeningnummer om inkomsten en uitgaven uit elkaar te houden. Nu is het nog van belang dat je jezelf verzekert. Een gecombineerde beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is van belang.

Lees ook: Starten als zorg zzp'er? Met dit abonnement maak je een goede start!

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg