Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
De verschraling van zorg

De verschraling van zorg zet door. Hoe brengen zzp'ers risico's in beeld?

zorgaanbieder Sep 13, 2022

Risico ’s horen bij het werk in de zorg. Maar door de verschraling van zorg, nemen ze ook nog eens toe. Want als meer cliënten verzorgd moeten worden door minder zorgverleners met minder middelen, kan er meer misgaan. Zzp'ers vragen ons hoe zij om kunnen gaan met de toename van risico's voor cliënten/patiënten en dus ook voor hun eigen zorgonderneming. Breng om te beginnen risico's in beeld. Hoe je dat aanpakt, lees je in dit artikel.

Merk op welke risico's toenemen

Door de inkrimping van zorg, lopen zorgverleners hard tegen professionele en persoonlijke grenzen aan. Een reden om als zzp 'er extra alert te zijn op de problemen die nu ontstaan. Waarschijnlijk merk je al welke risico's toenemen voor cliënten en voor jezelf. Maak daar alvast een lijstje van. Veel risico ’s kun je in je eentje niet vermijden, omdat er altijd meer mensen betrokken zijn bij de zorg van een cliënt. En dat aantal mensen zal ook nog toenemen, als het aan de overheid ligt. Dat vraagt dan weer om afstemming en tijd die er eigenlijk niet is. Accepteren dat er meer risico's zijn is belangrijk. Dat zorgt ervoor dat je er iets aan kunt doen. Breng daarom risico ’s in beeld en onderzoek hoe je deze kunt aanpakken. Soms doe je dat alleen, samen met andere zorgverleners en/of met je cliënten en naasten.

De gevolgen van verschraling van zorg

De ernstig zieke Mieke van Rheenen – van Maurik ervaart de gevolgen van het personeelstekort in de thuiszorg dagelijks. Ze heeft recht op vijf dagen verpleegkundige zorg per week, maar krijgt er maar twee. Ze zegt: ‘Ik zoek een verpleegkundige voor de maandag, woensdag en vrijdag. Zit nu deze dagen compleet zonder zorg en ben bedlegerig.’ Door de tekorten in de thuiszorg kan er alleen op dinsdag en donderdag iemand langskomen, terwijl ze recht heeft op vijf dagen zorg per week. Lees hier haar schrijnende verhaal. Een voorbeeld zoals dat van Mieke laat zien dat het heel logisch is dat risico's toenemen. Zij krijgt immers niet de zorg waar zij recht op heeft.

Zo breng je risico’s in beeld

Het is niet eenvoudig om risico's in kaart te brengen. Je moet namelijk nadenken over wat je nog niet weet en ziet. Voorspellen wat er verkeerd zou kunnen gaan in jouw bedrijf is nodig om cliënten en jezelf te beschermen. En dat is altijd maatwerk, want iedere zzp'er heeft zijn of haar eigen zorgberoep, cliënten en bedrijfsrisico's. Om daarvoor de risico's in kaart te brengen, helpt het om regelmatig stil te staan bij het verloop van de zorg en het contact daarover met cliënten. En bijvoorbeeld ook jezelf de vraag stellen of je nog op een prettige manier werkt. Binnen het basis kwaliteitssysteem van ZZP-erindezorg.nl hebben we een aantal formats opgenomen met vragen, onder andere over de werkomgeving. In dit artikel gaan we in op het onderwerp risico inventarisatie.

Registreer en rapporteer in je cliëntdossier

Door de verschraling van zorg, is de kans op een toename van incidenten ook aanwezig. Denk aan fouten met medicijnen, misverstanden over wie wat doet en agressie van cliënten of familie. Als je de cliëntdossiers goedhoudt, krijg je de risico's ook snel in beeld. Registreer wat er misgaat en beschrijf het incident. Daarmee kun je later terughalen wat jij hebt gedaan, als dat nodig is. Als een incident serieuze risico's met zich meebracht, ben je verplicht deze te melden bij de Inspectie. Het kwaliteitshandboek van ZZP-erindezorg.nl heeft een procedure voor incident registratie en afhandeling. Voor meer informatie over het werken aan veilige zorg kun je ook dit artikel lezen.

Zorg goed voor jezelf

De verschraling van zorg kan beïnvloeden of je meer of minder 'gezond' kunt werken. Dus moet je goed voor jezelf zorgen als zzp'er. Denk aan de werk-privé - balans goed houden, duidelijke afspraken maken met je opdrachtgevers, tijd nemen om te reflecteren en andere zzp'ers ontmoeten. Dergelijke activiteiten helpen om in een gezonde balans te blijven. Je loopt misschien ook persoonlijke gezondheidsrisico's. Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten deed onderzoek naar beroepsziekten in Nederland in 2021. Daaruit blijkt dat de belangrijkste psychische beroepsziekten zijn overspanning en burn-out, posttraumatische stressstoornis (PTSS) en depressie. Die meldingen komen ook vanuit de gezondheidszorg. Deze beroepsziekten ontstaan door hoeveelheid werk, hoge psychologische taakeisen, gebrek aan sociale steun en traumatische ervaringen, agressie en intimidatie. Herkenbaar voor zorgverleners. En als je uitvalt, verlies jij je inkomen als zzp'er, tenzij je daar een vangnet voor hebt bijvoorbeeld in de vorm van een verzekering. Heb je nog een vraag, laat het ons weten.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg