Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Details fiscaal kader gelekt

Details fiscaal kader gelekt: beperking van duur en inzet zzp opdrachten

fiscaal kader zzp zorg werken als zzp'er Oct 16, 2023

Een bestuurder van GGZ Nederland heeft details over het fiscaal kader gelekt. Het kader zou volgens de bestuurder leiden tot een 'forse inperking van het aantal zzp'ers.' Zzp zorg vereniging VZOZ vraagt zich af op welke wijze zzp'ers in de zorg betrokken zijn bij deze maatregelen en heeft GGZ Nederland om opheldering gevraagd. "Waarom zou je je verheugen op een zorginfarct", vraagt voorzitter René Dongelmans zich af.

Details fiscaal kader gelekt

Het fiscaal kader zzp zorg wacht op zijn formele publicatie en moet op 1 juli 2024 in gaan. Zorgorganisaties 'willen niet langer wachten', zo meldt Zorgvisie en gaan volgend jaar over tot het hanteren van een vaste werkwijze bij het contracten van zelfstandigen in de zorg. Brancheorganisaties ActiZ, Zorgthuisnl, VGN, NVZ, NFU en de Nederlandse GGZ steunen het fiscaal kader en het beheersingsmodel. Het ministerie van VWS streeft naar 'meer bewustwording over de consequenties van werken met en als zelfstandige(n), sectorale afspraken over de inzet van zzp’ers en goed werkgeverschap om werken als werknemer aantrekkelijk te houden.' Op dit moment wordt er nog druk onderhandeld over het fiscaal kader. Toch trad GGZ Nederland alvast met details naar buiten.

Bestuurder GGZ Nederland: mínder zzp'ers is het doel

Directeur Jeroen Pepers van de Nederlandse GGZ blijkt uit te kijken naar het belemmeren van zzp'ers in de zorg, zo wordt duidelijk in een artikel van Zorgvisie. Hoge aantallen zzp'ers veroorzaken volgens hem dat ggz-aanbieders in de rode cijfers belanden. "Op de huidige manier doorgaan met zzp’ers is niet goed voor de zorg ... Het hoge aantal zzp’ers heeft negatieve bijeffecten. Geen solidaire verdeling in de werkroosters, waardoor avond- en nachtdiensten vooral op het bordje terechtkomen van medewerkers in loondienst. Daarom ondersteunen wij de initiatieven die het aantal zzp’ers in de zorg verminderen..."

Lengte van de opdracht en ureninzet gemaximaliseerd

Het artikel in Zorgvisie geeft aan dat zzp'ers in de zorg straks maximaal 7 maanden binnen dezelfde opdracht actief mogen zijn. Dit zou afgesproken zijn binnen het fiscaal kader zzp zorg. Daarnaast zou een zzp'er hooguit 28 uur per week mogen werken voor dezelfde opdrachtgever. Er zou nu nog worden onderhandeld over de tariefstelling van zzp'ers in de zorg, die moet namelijk vanaf 2024 een relatie krijgen met het CAO-loon. Andere afspraken betreffen kwaliteitseisen voor zelfstandig ondernemers. Zzp'ers mogen niet meer dan 70% van hun omzet bij 1 opdrachtgever behalen, een regel die ook in andere sectoren gebruikelijk is. Het fiscaal kader zzp zorg is nog niet gepubliceerd.

Mag de inzet van een zorgmedewerker beperkt worden?

We ontvangen veel reacties van zzp'ers die zich zorgen maken over de beperkingen die op stapel staan. Maximaal 7 maanden inzetbaar zijn en 28 uur per week maximale inzet is niet te verenigen met de behoeftes van deelnemers / cliënten en patiënten, zo horen we terug. Samenwerkende werkgevers zijn aan regels gebonden bij het belemmeren van zorgmedewerkers, zoals zzp'ers. Zo valt te lezen op de speciale pagina van de ACM dat "werkgevers geen gezamenlijke afspraken mogen maken over maximale zzp-tarieven. Werkgevers mogen niet samen afspreken om zzp’ers niet of in mindere mate in te huren. Werkgevers mogen ook niet afspreken om pas in laatste instantie een beroep te doen op zzp’ers en eerst alle andere mogelijkheden uit te nutten. Zij beperken zo namelijk de mogelijkheden voor zzp’ers om bij een of meerdere werkgevers te werken en benadelen hiermee zzp’ers." Samengevat mogen afspraken tussen werkgevers de omstandigheden van zorgmedewerkers niet belemmeren of beperken.

VZOZ: Waarom zou je je verheugen op een zorginfarct?

Voorzitter René Dongelmans van VZOZ en zzp'er in de GGZ is hogelijk verbaasd over de uitspraken van GGZ Nederland. "Naar onze informatie is het ministerie van VWS regiehouder op dit dossier. Vanuit de Nederlandse GGZ heeft mw. Peetoom en niet dhr. Pepers de ‘Intentieverklaring beheersingsmodel Zorg’ getekend. VZOZ is verbaasd over de gelekte berichtgeving met betrekking tot het Fiscaal kader. Wij zouden het logisch vinden dat het ministerie van VWS naar buiten treedt als het hierom gaat. VZOZ zal bij zowel het ministerie van VWS als GGZ Nederland navraag doen over hoe dit heeft kunnen gebeuren. Nu wordt gesuggereerd dat het verminderen van zzp'ers in de zorg het doel is. We weten dat zzp'ers de zorg verlaten als zij belemmerd worden. Waarom zou je je als directeur van GGZ Nederland verheugen op een zorginfarct? Wij zullen als VZOZ navraag doen op welke wijze zelfstandig ondernemers in de zorg zelf betrokken zijn bij de ontwikkeling van het Fiscaal kader. Het lijkt ons logisch als de praktijk betrokken wordt bij dit soort besluitvorming."

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg