Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Dit zijn de vier

Dit zijn de vier valkuilen voor zzp'ers in de zorg

buiten dienstverband ib-ondernemer zorgaanbieder zorgprofessional Feb 03, 2022

ZZP-erindezorg.nl houdt de landelijke ontwikkelingen goed bij en spreekt veel zzp'ers in de zorg, hun bemiddelaars en hun opdrachtgevers. Dit zijn de vier valkuilen voor zzp'ers in de zorg.

Valkuil 1: verkeerde en onvolledige informatie

Veel ZZP'ers in de zorg worden onvolledig en verkeerd geïnformeerd door commerciële dienstverleners, belangenorganisaties en collega zzp'ers. Zo wordt er verteld dat zzp'er zijn eenvoudig is en je met een KvK inschrijving en aansluiting op een klachtenportaal er wel bent. Niets is minder waar. Als zzp'er moet je naast bevoegd- en bekwaam blijven, ook aan de eisen voor ondernemerschap en de eisen voor zorgaanbieders voldoen. Doe je dat niet, dan kun je in de (financiële) problemen komen met de Belastingdienst en de Inspectie. De grootste valkuil die zzp'ers in de zorg hebben is dat zij denken te snappen hoe het zit, zonder dat ze begrijpen hoe het zit. Veel zzp'ers in de zorg komen in de problemen, omdat ze onbewust onbekwaam zijn. Dit kan in de praktijk grote financiële gevolgen geven, zoals voor collega zzp'ers die inmiddels op de (financiële) blaren zitten.

Lees ook: Waarom vertelt jouw dienstverlener dat de Wtza wel meevalt?

Valkuil 2: verkapt dienstverband volgens de Belastingdienst

De Belastingdienst is inmiddels gestart met het controleren van zorgorganisaties op de inzet van zzp'ers in de zorg. Dit vindt plaats bij onder meer ziekenhuizen, verpleeghuizen en de thuiszorg. De Belastingdienst kijkt naar de verschillen tussen zzp'ers en medewerkers in loondienst. Als dat verschil te klein is en een zzp'er op een uitzendkracht lijkt, worden er boetes opgelegd omdat de zzp'er in een verkapt dienstverband zit. Omdat veel zzp'ers in de zorg vaak 'lekker willen werken en geld verdienen', concentreren zij zich niet op dit probleem. Hierdoor investeren zij geen tijd en moeite om zich te onderscheiden van loondienst. Vervolgens lijken zij eerder op een uitzendkracht, in plaats van op een zzp'er in de zorg. Hierdoor komen zzp'ers en hun opdrachtgevers in de problemen. De Belastingdienst heeft de mogelijkheid om met terugwerkende kracht van jaren te besluiten dat zzp'ers in de zorg in loondienst zijn. Dit heeft enorme financiële gevolgen.

Valkuil 3: toch geen ondernemer volgens de Belastingdienst

Ja, ook op dit moment zijn er rechtszaken gaande tussen zzp'ers in de zorg en de Belastingdienst. Je hoort hier weinig over omdat zzp'ers in de zorg zich vaak schamen. Dat je er niet veel over hoort, wil niet zeggen dat het er niet is. De Belastingdienst vindt namelijk met regelmaat dat de zzp'er in de zorg helemaal geen ondernemer is. Dat komt omdat ze hetzelfde werken als collega's in loondienst. Op dat moment moet je fiscale kortingen terugbetalen, wordt jouw belastingaangifte aangepast en word je niet langer als ondernemer gezien. Een gang naar de rechter is dan de enige mogelijkheid en ook dit dure pad loopt lang niet altijd goed af. Ook deze valkuil heeft enorme financiële consequenties. Vooral zzp'ers in de zorg die op een medewerker in loondienst lijken, altijd netjes op tijd betaald worden, niet zelf aan opdrachten komen en de spelregels van het ondernemerschap geen aandacht geven lopen grote risico's.

Valkuil 4: niet voldoen aan de eisen vanuit de Inspectie

Ondanks dat zzp'ers in de zorg dénken dat er zijn met een aansluiting klachtenportaal en bijvoorbeeld een keurmerk, is dat niet het geval. ZZP'ers in de zorg sluiten zich graag aan bij dienstverleners die vertellen dat het allemaal op orde is en er niet veel veranderd is door de Wtza. Veel zzp'ers in de zorg willen graag een geruststellende boodschap, zodat ze lekker kunnen werken en geld kunnen verdienen. Helaas. Het vervelende nieuws is dat je aan een groot aantal eisen uit de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen in de Zorg (Wkkgz) moet voldoen omdat je zorgaanbieder bent en dat daar geen eenvoudige abonnement of lidmaatschap voor bestaat. Geloof dus niet dat je er met een abonnement bent en ook jouw bemiddelaar is niet geschikt als dé bron van informatie. Je hebt een eigen verantwoordelijkheid als zorgaanbieder. Heb je daar geen zin dan is dat prima, maar dan is zzp'er in de zorg niets voor jou.

Waar komen de eisen voor zzp'ers vandaan? WKKGZ eisen en ZZP'ers in de zorg

Hoe voorkom je deze valkuilen?

Dit zijn de vier valkuilen voor zzp'ers in de zorg. Op basis van 15 jaar ervaring met zzp'ers in de zorg, hebben we het volgende advies:

  1. Check jouw bron van informatie. Een Facebook groep is geen betrouwbare bron van informatie. Iemand die jou een product wil verkopen ook niet. Check of jouw bron ervaring heeft als zorgondernemer en of ze überhaupt ook zelf werkzaam zijn geweest in de zorg. Hoe lang zijn ze actief als of met zzp'ers in de zorg? Probeert iemand je gerust te stellen? Maak je dan zorgen. Stel kritische vragen en probeer niet op zoek te gaan naar een eenvoudige oplossing. Die is er namelijk niet;
  2. Verdiep je in de eisen van ondernemerschap. Als jij volwaardig ondernemer bent, lijk je minder op een collega in loondienst én loop je geen kans op een terugvordering van jouw fiscale kortingen. Investeer dus in je ondernemerschap en zorg dat je aan deze eisen voldoet;
  3. Voldoe aan de eisen voor zorgaanbieder. Alle zzp'ers in de zorg worden nu gezien als zorgaanbieder. Je valt onder het toezicht van de Inspectie. Zorg voor een kwaliteitssysteem die past bij jouw onderneming. Ja, dat is een klus, maar dat is wat zzp'er zijn in de zorg betekent. Zorg verlenen én ondernemen én een eigen zorgorganisatie inéén.

Dit zijn de vier valkuilen voor zzp'ers in de zorg. Heb je het idee dat je verkeerd voorgelicht wordt? Kom je er niet uit? Heb je een vraag? Stuur een bericht. Wij stellen je niet gerust, maar vertellen je wel hoe het zit. Daar zijn we uniek in.

Gratis Wtza webinar bijwonen? Schrijf je hier in >>

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg