Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Doorlopend onderzoek naar instroom

Doorlopend onderzoek naar instroom zzp-schap gestart

onderzoek Aug 27, 2021

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de omstandigheden van zzp-ers in de zorg. Eén van de meest wezenlijke vragen is waarom zorgverleners ervoor kiezen om als zzp in de zorg verder te gaan. ZZP-erindezorg.nl is een doorlopend onderzoek naar instroom zzp-schap gestart. Het doel hierbij is om op te halen waarom zorgprofessionals de stap maken.

Waarom kiezen zorgverleners voor zzp-schap?

Er zijn bij werkgevers en de overheid nogal wat misvattingen over de stap naar zzp in de zorg. Het beeld is vaak dat zorgverleners gebruik willen maken van een krappe arbeidsmarkt en veel geld willen verdienen. Ze werken alleen de diensten waar ze zin in hebben, of kiezen alleen cliënten die bij hen passen. Niets blijkt minder waar. ZZP-ers in de zorg zijn hetzelfde als alle zorgverleners. Ze hebben de behoefte om een verschil te maken voor een ander. Geld staat niet bovenaan de lijst als het op drijfveren aankomt. Toch zal dit voortdurend verteld moeten worden voordat het wordt geloofd. Om die reden zitten er vragen in het onderzoek die betrekking hebben over het waarom zorgverleners hiervoor kiezen.

Lees ook: Zorgorganisaties bevestigen drijfveren zzp: eigen regie, flexibiliteit

Is het dienstverband nou echt zo onaantrekkelijk?

Een andere relevante vraag is of het zzp-schap in de zorg met volle overtuiging wordt aangegrepen, of simpelweg gezien wordt als een arbeidsrelatie waar je voor kunt kiezen. Is nu het ondernemende aspect het meest belangrijk, of het feit dat je werk en privé daar wél kunt combineren? Dit zijn wezenlijke vragen, omdat dit iets zegt over de bereidwilligheid om in een dienstverband te accepteren als het aantrekkelijk genoeg zou zijn. Misschien is het zzp-schap voor een aantal zorgverleners vooral een keuze die voortkomt uit een gebrek aan keuze binnen een dienstverband. Dit zegt iets over de urgentie om met goed werkgeverschap aan de gang te gaan.

Doorlopend onderzoek naar instroom zzp

ZZP-erindezorg.nl doet onderzoek doet doorlopend onderzoek naar de beweging van de zzp-er in de zorg. Een doorlopend onderzoek naar de instroom van zzp-schap in de zorg maakt daar onderdeel vanuit. Binnen diverse artikelen op deze website is het onderzoek onderaan te vinden. Bent u een organisatie die belang heeft bij de resultaten van ons onderzoek? Neem dan contact op.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg