Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Een zelfstandig ondernemer

Een zelfstandig ondernemer is geen flexwerker

flexwerken Dec 06, 2022

De begrippen 'flexwerker' en 'zzp'er in de zorg' worden eenvoudig met elkaar verwisseld. Alsof ze hetzelfde zijn. Maar een zelfstandig ondernemer is geen flexwerker. Waar liggen de verschillen?

Wat is een flexwerker in de zorg?

Een flexwerker in de zorg is een zorgmedewerker die bereid is om zonder een vast dienstverband te werken. Dit type medewerker accepteert minder inkomenszekerheid en minder baanzekerheid dan iemand met een vast contract. Voorbeelden van flexkrachten in de zorg zijn uitzendkrachten, oproepkrachten of bijvoorbeeld medewerkers in een eigen flexpool. Ook gedetacheerde medewerkers die via een bureau worden geplaatst vallen onder de noemer flexwerk. Omdat er geen standaard definitie voor flexwerk bestaat, worden ook zzp'ers vaak gerekend tot flexwerker. Maar een zzp'er in de zorg is geen flexwerker.

Wat is een zelfstandig ondernemer in de zorg?

Een zzp'er in de zorg is een zelfstandige zonder personeel. 'Zelfstandige' is een woord waarmee je 'zelfstandig ondernemer' afkort. Een zzp'er in de zorg is dus een zorgmedewerker die als zelfstandig ondernemer actief is binnen de zorgsector. Een zelfstandig ondernemer is geen flexwerker. Om als zelfstandig ondernemer gezien te worden, moet je aan de 10 eisen van ondernemerschap voldoen. Daar bovenop komen de eisen vanuit de zorg. Sinds 1 januari 2022 worden zzp'ers in de zorg gezien als zorgaanbieder. Zelfstandig ondernemers in de zorg gedragen zich dus als zorgondernemer; een combinatie van een onderneming en een zorgaanbieder.

Verschillen tussen een flexwerker en een zzp'er

  • Een flexwerker is een flexibele werknemer, in dienst van een organisatie of bureau;
  • Een zzp'er is een zelfstandig ondernemer die op een onderscheidende wijze buiten dienstverband werkzaam is;
  • Een flexwerker heeft geen inkomenszekerheid, maar wel zekerheid van werk;
  • Een zelfstandig ondernemer heeft geen inkomenszekerheid en geen zekerheid van werk.

Wanneer lijken flexwerkers en zzp'ers op elkaar?

Op het moment dat een zorgmedewerker behoefte heeft aan zekerheid van werk en zekerheid aan inkomen, dan is een vast dienstverband de logische optie. Wil je graag zeker zijn van werk, maar ben je bereid om een variabel inkomen te hebben? Dan is flexwerker wat voor jou. Als je zelfstandig ondernemer wil zijn dan hoort hierbij dat je om kunt gaan met onzekerheid van werk en inkomen.

In de praktijk zien we dat er zorgmedewerkers zijn die graag de voordelen willen genieten van zelfstandig ondernemerschap, maar tegelijkertijd ook werk- en inkomenszekerheid verlangen. Dit gaat niet samen. Op zo'n moment begint flexwerk en zelfstandig ondernemerschap door elkaar heen te lopen. Dit zien we inmiddels ook terug in de discussie over zzp'ers in de zorg. Zzp'ers in de zorg worden dikwijls flexkrachten genoemd. Maar een zelfstandig ondernemer is geen flexwerker. Het vraagt namelijk nogal wat als je volwaardig wil ondernemen in de zorg. ZZP-erindezorg.nl ondersteunt zorgmedewerkers die bewust kiezen voor volwaardig zelfstandig ondernemerschap

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg