Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Eerste opdrachtgevers bieden zzp'ers

Eerste opdrachtgevers bieden zzp'ers dienstverband aan

buiten dienstverband Aug 17, 2022

Nu de kans op controle op schijnzelfstandigheid toeneemt, komen opdrachtgevers in beweging. We krijgen diverse signalen binnen van zzp'ers die voorheen rechtstreeks werkten voor opdrachtgevers. Deze zorgorganisaties proberen zorgmedewerkers in een dienstverband te plaatsen. De eerste opdrachtgevers bieden zzp'ers in de zorg een dienstverband aan.

Onrust onder opdrachtgevers neemt toe

De afgelopen maand is duidelijk geworden dat dit kabinet de onduidelijkheid over 'buiten dienstverband' werken bewust laat bestaan. Tel daarbij op dat iedere zzp'er in elke sector volgens dit kabinet mogelijk schijnzelfstandig is en je begrijpt dat de onrust onder opdrachtgevers toeneemt. Wanneer is een zzp'er wel of niet in een verkapt dienstverband werkzaam? Het creëren van onrust onder opdrachtgevers lijkt een doel te zijn van dit kabinet. Het dienstverband wordt namelijk onderstreept en de positie van zzp'ers wordt genegeerd. Als gevolg hiervan neemt de onrust onder opdrachtgevers logischerwijs toe. De eerste opdrachtgevers bieden zzp'ers een dienstverband aan.

Aangekondige controles reden voor ongerustheid

Bij navraag blijkt dat de aangekondigde controles door de Belastingdienst de specifieke reden zijn voor ongerustheid onder opdrachtgevers. 'Enige vorm van onrustis voor dit kabinet acceptabel, bleek uit de laatste Kamerbrief over de arbeidsmarkt. De situatie zoals die ontstond bij de start van de wet DBA in 2016, lijkt zich hiermee (deels) te herhalen. De dreiging van controles in combinatie met de financiële risico's die opdrachtgevers lopen, leiden tot onrust. Dit doet de eerste opdrachtgevers zzp'ers in de zorg een dienstverband aanbieden.

De keuze: of dienstverband of dragen alle financiële risico's

In de correspondentie tussen opdrachtgevers en zzp'ers in de zorg wordt er een duidelijk ultimatum gesteld vanuit de zorgorganisatie. Of je komt in loondienst en wordt verloond voor de uren dat je werkt, of je moet tekenen voor het dragen van alle financiële risico's bij verkapt dienstverband. Hierbij probeert de opdrachtgever de zzp'er te laten tekenen voor een eventuele naheffing door de Belastingdienst. Aangezien de financiële gevolgen niet te overzien zijn in zo'n geval, raden wij zzp'ers in de zorg altijd af voor dit soort passages te tekenen. In een relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, is het niet redelijk om een van de twee partijen alle risico te laten lopen.

Zzp'ers in de zorg zien af van dienstverband

In de voorbeelden die we voorbij zien komen, geven zzp'ers de opdracht terug aan de zorgorganisatie. Zij zijn niet bereid om in een dienstverband te werken. We steunen zzp'ers die kiezen voor hun ondernemerschap en afzien van het ultimatum dat hen geboden wordt. De krapte op de arbeidsmarkt is enorm en er zijn voldoende andere opdrachten beschikbaar. Daarnaast is het nog maar zeer de vraag of het beeld dat de Belastingdienst heeft van zzp'ers in de zorg, wel overeenkomt met de praktijk. Een volwaardig ondernemer in de zorg die voldoet aan wet- en regelgeving, werkt wat ons betreft buiten dienstverband. Die definitieve duidelijkheid is er op dit moment echter niet. De dreiging van controles wel.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg