Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Eigen regie van zzp

Eigen regie van zzp: het voordeel, de noodzaak en de plichten.

starten als zzp'er werken als zzp'er Mar 01, 2022

De behoefte aan eigen regie van zzp'ers in de zorg, wordt door buitenstaanders vaak verkeerd uitgelegd. Ze denken dat gemakzucht de reden is dat zorgverleners als zelfstandige gaan werken. Zo eenvoudig ligt het niet. Eigen regie is soms nodig en soms onvermijdelijk. En de plichten die het zzp-schap met zich meebrengt, zijn niet te onderschatten. Wat zijn de kosten en de baten voor eigen regie van zzp' ers in de zorg? Hoe zit het met eigen regie van zzp: het voordeel, de noodzaak en de plichten?

Zzp'ers krijgen naast die fel begeerde eigen regie, ook de nodige plichten

De stap naar ondernemerschap wordt vooral genomen omdat het dienstverband zorgverleners teveel beperkt. Eenmaal gestart als zzp'er in de zorg, zijn zorgverleners erg tevreden over de eigen regie en flexibiliteit die het werken als zelfstandige met zich meebrengt. Werken als zzp wordt dus hoog gewaardeerd. Zorgverleners die gaan ondernemen in de zorgsector komen er met de Wtza snel achter wat er bij komt kijken. Als zelfstandige zorgondernemer heb je vier rollen. Al deze rollen vragen aandacht, maar dat hebben zzp 'ers er graag voor over.

Gebruiken zzp'ers die eigen regie alleen voor hun eigen plezier? Ja en nee

Er zijn diverse redenen voor zzp 'ers om die eigen regie te willen. En geen enkele gaat over de misverstanden die daarover zijn. Het gaat altijd om wezenlijke en vaak onvermijdelijke behoeften in hun leven.

Werken én mantelzorg combineren vraagt om eigen regie

Veel zorgverleners zijn ook mantelzorger. En dat vraagt tijd en flexibiliteit,  die zij niet zomaar voor elkaar krijgen bij een werkgever. Lenneke een 32-jarige moeder van een kind met hersenletsel, zorgt voor haar kind én is mantelzorger voor haar moeder. Om haar betaalde en onbetaalde zorgtaken met elkaar te kunnen combineren is ze zzp 'er  geworden. Sindsdien werkt ze als verpleegkundige in verschillende verpleeghuizen. Mantelzorg geven en werken best zwaar. En dat geldt niet alleen voor Lenneke. In dit artikel schreven we over de ervaringen van zzp 'ers die ook mantelzorger zijn.

Eigen regie is nodig om zelf te bepalen hoe ik goede zorg verleen

Zelf kunnen bepalen hoe je goede zorg verleent,  is een belangrijk motief om meer eigen regie te willen. Een verzorgende IG vertelt hoe ze dat ziet.

Doordat je nu wel al die tijd in een cliënt kan steken, doe je dat ook met veel meer liefde. Als cliënten dan vroegen: ‘Kan je even blijven voor een bakje koffie?’, dat ik dan altijd moest zeggen: ‘Nee, ik kom alleen voor uw oogdruppels.’ Je hebt letterlijk maar vijf minuten en dan moet je ook nog naar de volgende cliënt fietsen. Dan heb ik zoiets van: zo kan ik niet werken. Ik miste het contact en het menselijke in het beroep en dat kan ik als zzp’er wel kwijt.

Dit is een citaat uit een onderzoek naar de ervaringen van verzorgenden IG die als zzp 'er aan de slag zijn.

"Als zzp 'er kan ik zelf mijn tempo en werktijden bepalen, een vereiste bij mijn chronische ziekte"

Zorgprofessionals die een chronische ziekte hebben, moeten zelf hun werkindeling kunnen bepalen. Zo zorgen ze ervoor dat ze kunnen blijven werken in de zorg. Op de website van 'werken en chronisch ziek' is goede informatie verzameld voor werkende mensen met een chronische ziekte. Daar lezen we hoe het  zelfstandig ondernemerschap het mee blijven doen mogelijk maakt.

Mijn ziekte heeft mij uiteindelijk de stap laten zetten tot het durven starten van een eigen bedrijf. Waarom wachten om die uitdaging een keer aan te gaan, terwijl je leven ook eerder dan verwacht kan eindigen of anders loopt? De vrijheid, zeggenschap en de energie die het ondernemerschap mij geeft, zijn het allemaal meer dan waard!

Werken in de ambulancezorg om te kunnen doen wat de patiënt nodig heeft

Ruim een jaar geleden is de jongensdroom van René Londeman uitgekomen om op de ambulance te werken. Hij werkt nu als zzp'er in de zorg vanuit zijn eigen bedrijf. Sindsdien rijdt hij gemiddeld 40 uur per week in heel Nederland, bij verschillende ambulancediensten, op de Middencomplexe Ambulance.  Hij geniet er intens van om mensen op deze manier helpen. Ambulancezorg is zorg op maat en dat maakt het werk zo mooi voor hem. Als zzp’er in de zorg kan hij zo doen wat precies op dat moment voor de patiënt nodig is. Hij zegt: 'Ik heb voldoende opdrachtgevers, alle wettelijke verplichtingen en verzekeringen geregeld". Lees meer over Rene in dit artikel.

Eigen regie van zzp'ers in de zorg heeft meerdere functies

Zzp'er in de zorg word je niet zomaar. Aan de wettelijke vereisten voldoen, hebben zzp'ers er graag voor over. Eigen regie willen zzp'ers niet om de 'leuke diensten' te draaien, maar om in de zorg te kunnen blijven werken.

Wil jij zzp-erindezorg jouw verhaal vertellen waarom eigen regie voor jou belangrijk is, neem dan contact met ons op >>

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg