Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Fiscaal kader zzp zorg

Fiscaal kader zorg struikelt pal voor publicatie

arbeidsmarkt werken als zzp'er Jan 31, 2024

Het fiscaal kader zzp zorg zou volgens meerdere bronnen vandaag gepubliceerd worden, maar is gisteravond pal voor haar publicatie toch nog gestruikeld. Tijdens een laatste overleg tussen werkgevers, de ministeries VWS, SZW en de Belastingdienst bleek er alsnog te weinig overeenstemming om het stuk te kunnen publiceren. De introductie wordt nu uitgesteld.

Fiscaal kader net niet gepubliceerd

In een bericht richting aangesloten zorgorganisaties, communiceren werkgeverskoepels dat de publicatie van het fiscaal kader zzp zorg is uitgesteld. Afgelopen week werden diezelfde organisaties nog geïnformeerd dat het kader vandaag, 31 januari, gepubliceerd zou worden. Inclusief ondersteunende materialen leek de lancering van het kader goed voorbereid. Nu blijkt dat er op het laatste moment en dus pal voor de publicatie toch een probleem is ontstaan. 'In een overleg met VWS, SZW en de Belastingdienst is gisteravond (30 januari, red.) gebleken dat er op dit moment nog onvoldoende gezamenlijk draagvlak is voor het uitbrengen van het fiscaal kader in de huidige vorm.' Het is op dit moment niet bekend waar de belemmering voor publicatie precies vandaan komt.

Publicatie fiscaal kader liet al op zich wachten

Er wordt al langer reikhalzend uitgekeken naar de publicatie van het fiscaal kader. Het heette een doorbraak dat 3 ministeries en 6 koepels van werkgevers samenwerkten aan (zorg)sector specifieke afspraken voor zzp'ers. Dit convenant ontstond in juli, een dag voor de val van het kabinet. Voor de zorg zou er een unieke praktische aanpak komen vanuit werkgevers richting zzp'ers en bemiddelende partijen: een eigen fiscaal kader. Deze koers staat los van het pad van minister van Gennip, die flink wat kritiek kreeg op haar eigen zzp-wet. Het fiscaal kader zzp zorg moet duidelijkheid gaan geven over wanneer iemand zelfstandig ondernemer is en wanneer er sprake is van schijnzelfstandigheid. Bij de introductie van het kader spelen twee zaken.

  1. De publicatie van het kader. Dit zou de spelregels voor het werken met zelfstandigen moeten verduidelijken en organisaties de mogelijkheid geven om zichzelf voor te bereiden. De publicatie stond gepland voor 31 januari, maar gaat dus niet door;
  2. De implementatie van het kader. Aanvankelijk zou de implementatie op 1 januari dit jaar van start gaan, maar de start van het fiscaal kader zzp zorg werd uitgesteld tot 1 juli 2024. Zorgorganisaties wordt geadviseerd om het fiscaal kader vanaf die datum te gebruiken.

Nu de publicatie van het kader toch op problemen stuit, zou dat gevolgen kunnen hebben voor de ingangsdatum van 1 juli 2024. 

Voorlopig geen duidelijkheid over zelfstandig ondernemerschap

Zzp'ers in de zorg die duidelijkheid willen over wanneer zij bij onderaannemerschap als zelfstandig ondernemer kunnen werken, moeten nog meer geduld hebben. Ook zorgorganisaties en bemiddelende partijen blijven voorlopig nog in het ongewisse. Het was maart 2022 toen een koepel van werkgevers voor het eerst aanstuurde op een landelijk kader voor zzp'ers in de zorg. Dat bijna twee jaar later een dag voor publicatie het kader tóch geen breed draagvlak krijgt, is zorgelijk te noemen. Dat de sector specifieke afspraken voor de zorg uniek waren was bekend. Dat het tot op het laatste moment zo'n kritisch proces is laat zien hoe gevoelig de route van het fiscaal kader ligt. We blijven de ontwikkelingen nauwgezet volgen. 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg