Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Fiscale aftrekposten voor zzp

Fiscale aftrekposten voor zzp'ers nog verder achteruit

ib-ondernemer Apr 25, 2024

De fiscale aftrekposten voor zzp'ers gaan nog verder achteruit. De afbouw van de MKB-winstvrijstelling wordt steviger dan aanvankelijk werd aangekondigd. Belangenorganisaties geven aan dat de zzp'er als melkkoe wordt gebruikt. 

Nog meer afbouw MKB winstvrijstelling

De Miljoenennota liet september vorig jaar zien dat de afbouw van de mkb-winstvrijstelling op het programma staat. De fiscale korting zou van 14% naar 12,7% gaan, zo werd op Prinsjesdag bekend gemaakt. Hier kwam vervolgens verzet op vanuit de Tweede Kamer en leidde tot een amendement om de MKB-vrijstelling voor 2024 op 13.31% te zetten; een halvering van de daling. In de recente Voorjaarsnota blijkt nu dat de MKB-winstvrijstelling in 2025 nog sterker wordt verlaagd dan aanvankelijk het plan was. Geen 12,7%, maar naar 12,03%. Deze besparing wordt onder meer gebruikt om het herstel van de salderingsregeling voor zonnepanelen te financieren. Met deze maatregel gaan de fiscale aftrekpostenvoor zzp'ers nog verder achteruit. Het komt bovenop de inmiddels ingezette afbouw van de zelfstandigenaftrek komen, die inmiddels van € 6310 naar € 900 in 5 jaar tijd wordt teruggebracht. 

Belangenorganisaties: de zzp'er als melkkoe

ZZP belangenkoepel Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) geeft in een reactie aan zij deze ontwikkeling als zorgelijk ziet. “Bij veel zelfstandig ondernemers staat de koopkracht toch al onder druk, door stijgende inkoopprijzen die men niet altijd kan doorberekenen in tarief of prijs. En nu worden ze door de regering ook nog eens gebruikt als melkkoe. Dat is zeer zorgelijk”. Daarnaast wordt de overheid als onbetrouwbaar gezien bij dit soort maatregelen. “Het ene jaar zeggen dat je de mkb-winstvrijstelling verlaagt naar 12,7% om daar vervolgens op terug te komen en er nog eens een forse hap uit te nemen, doet het vertrouwen van zelfstandigen in de politiek geen goed”. VZN roept het demissionaire kabinet en de formerende partijen op om een alternatieve dekking voor de regeringsplannen te vinden.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg