Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Flexibilisering in de zorg

Flexibilisering in de zorg stuwt voort: inflatie en verzuim torenhoog

flexwerken Apr 08, 2022

De flexibilisering in de zorg stuwt voort. Mede onder druk van de enorme inflatie en torenhoog verzuim verwachten wij ook de aankomende periode een stijging van het aantal zorgverleners dat voor flex werken kiest. 

Waarom worden zorgverleners zzp'er?

We hebben al veel gezegd en geschreven over de drijfveren van zzp'ers in de zorg. Voor dit artikel lichten we twee elementen uit ons doorlopende onderzoek naar zorgverleners die instromende zzp'ers. 69% van starters in de zorg geeft aan dat 'werk en privé kunnen combineren' de meest voorname drijfveer is om te willen starten als zzp'er. 'Beter kunnen verdienen' staat met 57% op plek nummer 2. Samengevat komt het erop neer dat er bij zorgverleners pijn zit op het combineren van werk en privé en er pijn zit op het betalen van de rekeningen.

Lees ook: Wat houdt zorgmedewerkers tegen om voor een dienstverband te gaan?

Inflatie stijgt: zorgverlener in financiële moeilijkheden

Een ontwikkeling die relevant is op het onderwerp 'kunnen betalen van de rekeningen', is de inflatie. Deze kwam afgelopen week op 12% uit en vooral de lagere inkomens zoals die van zorgverleners worden hard geraakt. Energieprijzen zijn verdubbeld en de overheid heeft aangegeven dat zij niet de volledige inflatie kan compenseren. We spreken wekelijks zorgverleners die simpelweg de stap naar flexwerk en zzp maken omdat zij er financieel niet meer uitkomen. Dit beeld zien wij in alle sectoren in de zorg terug komen. Vakbonden geven ondertussen aan trots te zijn op een CAO stijging van 3,3%.

Lees ook: Gros zorg- en welzijnsmedewerkers voelt prijsstijgingen in portemonnee

Verzuim stijgt: veel werk voor flexibele krachten

Aan de andere kant zien we het verzuim in zorg exploderen. Het verzuim in de zorg nam met 40% toe afgelopen jaar. In februari '22 lag het verzuim op 10,32%, terwijl dat in februari '21 nog 7,59% was. Het kortdurende verzuim is met 180% gestegen, namelijk van 1,17% vorig jaar naar 3,28% dit jaar. De cijfers zijn gecorrigeerd voor  corona besmettingen.

In de praktijk betekent dit meer openstaande diensten en dus meer vraag naar flexibele krachten zoals zzp'ers in de zorg. Omdat zzp'ers hun beschikbaarheid zelfstandig aan kunnen passen, terwijl medewerkers in loondienst afhankelijk zijn van de mogelijkheden van een team of afdeling, ervaren zzp'ers hun werk als beter te combineren met privé.

Flexibilisering in de zorg is logisch

Flexibilisering in de zorg zal verder toenemen, zolang salarissen niet toereikend zijn en werk en privé onvoldoende in balans zijn. De omstandigheden 'dwingen' deels tot de stap naar flexibel werken. Eenmaal daar aangekomen is de tevredenheid erg hoog en houden zorgverleners het beter vol. In de praktijk komen we vaak tegen dat er wordt afgeven op de flexibilisering in de zorg, alsof het iets is dat voorkomen of belemmerd moet worden. Hiermee richt je je op de symptomen, maar niet op de oorzaak.

ZZP-erindezorg.nl pleit voor een gebalanceerde arbeidsmarkt in de zorg, waar enerzijds passende en duurzame waardering is voor vaste medewerkers, en anderzijds ruimte is voor volwaardig zelfstandig ondernemerschap in de zorg. Hier is voor nodig dat de omstandigheden in een dienstverband verbeteren en het ondernemerschap in de zorg een volwaardige plek krijgt.

Lees ook: Onderzoek: inzetbaarheid ZZP'er in de zorg hoger dan bij werknemers

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg