Gratis ZZP webinars
Terug naar het overzicht
Fraude met zorgbonus: wel

Fraude met zorgbonus: wel aangevraagd, niet uitgekeerd

Dec 27, 2021

RTL komt met het nieuws dat zij inmiddels aangetoond hebben dat enkele zorgorganisaties fraude hebben gepleegd met de zorgbonus. De website van de onderzoekers van RTL biedt de mogelijkheid om te checken hoeveel zorgbonus jouw werkgever / opdrachtgever heeft aangevraagd. Wat betekent fraude met zorgbonus? Wel aangevraagd, niet uitgekeerd.

Samengevat

  • De beoordeling en aanvraag van de zorgbonus regeling werd naar werkgevers toegeschoven;
  • Dit leidde er eerder toe dat duizenden zorgverleners hun Zorgbonus gemist hebben, zowel in 2020 als in 2021;
  • Nu blijkt dat sommige werkgevers / opdrachtgevers in de zorg hebben gefraudeerd;
  • Zij vroegen de zorgbonus wel aan, maar keerden niet uit.

Lees verder: Zorgbonus gemist editie 2020: het complete dossier

Hoe werd er gefraudeerd met de zorgbonus?

RTL Nieuws onderzocht 300 van de 8000 organisaties die een aanvraag deden voor de zorgbonus. Ze haalden er een aantal bijzondere gevallen uit, waarvan het beeld nu is dat zij gefraudeerd hebben met de zorgbonus. Wilde je als zorgorganisatie fraude plegen met de zorgbonus dan blijkt dat niet heel ingewikkeld. Je vraagt een zorgbonus aan voor zorgmedewerkers die je niet hebt en houdt het geld vervolgens zelf. Aangezien zorgmedewerkers tot nu toe niet bevraagd zijn door de overheid óf zij hun zorgbonus uiteindelijk ontvangen hebben, komt deze fraude niet zomaar uit. Het verwijt is nu dat het kabinet naïef is geweest door ervan uit te gaan dat alle zorginstellingen naar eer en geweten zouden handelen.

Hoe zit het met flexwerkers in de zorg?

Op basis van de vele duizenden meldingen maken wij ons al langer zorgen over de aanvraag en uitkering van de zorgbonus. Bij het onderzoek van RTL is er nu gekeken naar het aantal eigen medewerkers van een zorgorganisatie. In het geval van flexwerkers verwachten wij ook dat er fraude zou kunnen zijn gepleegd. Het is namelijk bij flexwerkers nog moeilijker vast te stellen welke organisatie de zorgbonus voor hen heeft aangevraagd en of zij de zorgbonus ontvangen hebben. Dit komt omdat flexwerkers zoals uitzendkrachten, gedetacheerden en zzp'ers voor allerlei opdrachtgevers werkten.

Wat kun jij nu doen als zorgprofessional?

Ben jij benieuwd voor hoeveel medewerkers jouw werkgever of opdrachtgever de zorgbonus heeft aangevraagd? Dit is wat je concreet kunt doen.

  • Check op deze website van RTL hoeveel zorgbonus de organisatie waar jij voor gewerkt hebt in 2020 heeft ontvangen. Als je op deze pagina naar beneden scrolt zie je de bedrijven die geld voor de zorgbonus ontvangen hebben en hoeveel geld dat is geweest. Je kunt hierbij de zoekbalk gebruiken;
  • Deel het bedrag dat de organisatie ontvangen heeft door € 1800, zodat je ziet voor hoeveel medewerkers er een zorgbonus is aangevraagd. € 1800 bruto is grofweg het bedrag dat nodig is om € 1000 netto uit te keren. Nu weet je voor hoeveel medewerkers de zorgbonus ongeveer is aangevraagd;
  • De vraag is nu of het aantal zorgmedewerkers dat jij hebt berekend overeen komt met het aantal medewerkers van de organisatie. De redactie van RTL heeft onder meer deze bron met jaarverslagen over 2020 gebruikt om te checken hoeveel medewerkers een zorgorganisatie heeft. Ook jij kunt hier informatie over jouw werkgever / opdrachtgever opzoeken.

RTL nieuws verzamelt reacties over onder meer de zorgbonus. Je kunt ze onderaan deze pagina toesturen. Wil je een totaal overzicht van al onze activiteiten rondom de zorgbonus? Dit is onze Zorgbonus Gemist pagina.

Maak uw eigen enquête voor feedback van gebruikers

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg