Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Geboden voordelen regionale flexpool

Geboden voordelen regionale flexpool blijken nadelen voor zzp'ers

flexwerken Sep 14, 2022

Vorige week heeft een groep van 15 zzp'ers in de zorg tijdens een bijeenkomst meer informatie gehad over de opzet van de WorkFlow flexpool in Zuid-Holland. Het concept van een regionale flexpool zou het alternatief moeten worden op werken als zzp'er. Tijdens de bijeenkomst bleek dat zzp'ers in de zorg heel anders kijken naar dit concept dan werkgevers dat hadden bedacht. Bij het benoemen van geboden voordelen regionale flexpool blijkt dat zzp'ers deze als nadeel zien.

Nieuwe werkvorm als alternatief op zzp

In correspondentie binnen ziekenhuizen wordt WorkFlow als 'nieuwe werkvorm' gecommuniceerd onder zzp'ers. Via WorkFlow kunnen medewerkers in het ziekenhuis voor meerdere ziekenhuizen in dezelfde regio aan het werk. Binnen een dienstverband, welteverstaan. Het doel van de werkvorm is om tussen het vaste dienstverband en zzp in te gaan zitten. Dit zou zorgmedewerkers in staat stellen om te bepalen waar, wanneer en hoeveel ze werken. De regionale flexpool is 'alvast' een voorbereiding op de handhaving van de wet DBA die uiterlijk op 1 januari 2025 start. 'WorkFlow is een nieuwe arbeidspropositie die uitkomst biedt voor zelfstandig zorgprofessionals.' Afgelopen week liet een bijeenkomst met zzp'ers zien hoe zij naar dit concept kijken.

Niet op zoek naar zekerheden

Aanwezige zzp'ers in de zorg hebben tijdens de bijeenkomst kenbaar gemaakt dat zij zichzelf niet als doelgroep zien voor het concept van de WorkFlow. De zekerheden van een vast contract blijken voor de aanwezige zzp'ers in de zorg een nadeel. De zelfstandig ondernemers zijn zelf actief aan de slag gegaan met eigen keuzes over hun pensioen, het verzekeren van arbeidsongeschiktheid en investeren op eigen wijze in hun professionele ontwikkeling. De 'zekerheid van een flexibel contract' is volgens de reeds werkzame zzp'ers een nadeel, zo gaven zij terug. Zij hebben geen behoefte (meer) om de sociale zekerheden collectief te regelen, maar doen dit liever op maat. Het zzp-schap bevalt erg goed in de praktijk. Daarmee is de regionale flexpool niet zozeer een nieuw alternatief voor werken als zzp’er, maar een mogelijk alternatief voor zorgmedewerkers die nu in een vast dienstverband zitten. Aldus de aanwezige zzp'ers.

Voor welk probleem is de regionale flexpool de oplossing?

Sinds 2019 valt in jaarplannen te lezen dat het organiseren van een regionale flexpool binnen samenwerkende zorgorganisaties prioriteit heeft. Het idee heeft de aandacht van meerdere koepels van zorgwerkgevers in Nederland. Binnen het Integraal Zorgakkoord kwam het BTW probleem bij de regionale flexpool aan de orde. Eén van doelen van de flexpool is om het aantal zzp'ers in de zorg terug te dringen en hen weer via een dienstverband te laten werken. Zzp'ers in de zorg hebben echter geen probleem. Werkgevers hebben een probleem. De WorkFlow is tot nu toe vooral een doelredenatie vanuit werkgevers, in plaats van een op maat concept voor zorgmedewerkers in algemene zin. Het zou logisch zijn om bij alle zorgmedewerkers van alle ziekenhuizen de WorkFlow voor te leggen. Dat de geboden voordelen van een regionale flexpool nadelig zijn voor zzp'ers, wil niet zeggen dat zorgmedewerkers in een vast dienstverband geen interesse zouden kunnen hebben. Daarmee wordt het doel van de regionale flexpool misschien niet het terugdringen van zzp-schap, maar het beperken van de uitstroom.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg