Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Gedwongen dienstverband

Gedwongen dienstverband staat lijnrecht tegenover populariteit zzp-schap

arbeidsmarkt Jun 16, 2023

Minister van Gennip wil liever 'niet de indruk wekken dat iemand zelf kan kiezen of hij ondernemer is', zo bleek vorige week. Het vaste dienstverband is haar 'norm'. Een koers waarbij er sprake is van een gedwongen dienstverband staat lijnrecht tegenover de populariteit van het zzp-schap. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de brede groep zzp'ers steeds minder interesse heeft in een dienstverband en er niet aan moet denken om weer terug te keren. Toch stoomt het kabinet door.

Zzp-schap past steeds beter bij werkenden

Misschien is het de tijdsgeest, de krapte op de arbeidsmarkt of de onaantrekkelijkheid van het dienstverband. Het zzp-schap past steeds beter bij werkenden. In 2015 keek 18% van de groep zzp'ers nog geïnteresseerd om zich heen voor een dienstverband. Dit jaar bleek dat nog maar 10% te zijn. Een kleine halvering van het animo in zo'n 7 jaar tijd. Op de vraag of zzp'ers weerstand hebben tegen een dienstverband, wordt het antwoord ook steeds steviger. Vooral praktisch opgeleiden, zoals in de zorgsector, maken onderdeel uit de van de groep die aangeeft niet meer terug te keren in een dienstverband. Die weerstand ligt inmiddels op 55% van de ondervraagden, wat nog 43% was in 2015. Deze cijfers komen overeen met eigen onderzoek voor de zorg dat laat zien dat ruim de helft van zzp’ers in de zorg stopt bij gedwongen dienstverband. Als je zzp'ers inbedding = dienstverband door de strot duwt, dan leidt dit tot een catastrofe op de arbeidsmarkt, zo zeggen experts van buiten de polder.

Kabinet negeert de stem van werkenden

Dit soort signalen van zzp'ers zijn niet nieuw en onderzoeken hiernaar zijn gedegen. De afgelopen tien jaar is er simpelweg niets met deze signalen gedaan. Negeren is een heel menselijke eigenschap, maar als gevolg daarvan loopt de spanning tussen polder en de werkende steeds verder op. Uit genuanceerde rapporten zoals die van Borstlap is alleen het materiaal gebruikt dat de polder zelf kon gebruiken. Geen cherry picking op onderwerpen, zo stelde hij dan ook zelf. Tevergeefs. Ook vorige week liet minister van Gennip zien zich niets aan te trekken van onderzoek, rapporten en de trend van werkenden. Zij is alleen geïnteresseerd in werknemers en werkgevers. We zijn inmiddels weer een paar jaar verder in het arbeidsmarkt dossier en het standpunt van het kabinet staat aantoonbaar lijnrecht tegenover 1,2 miljoen zzp'ers. Specifieker; het gedwongen dienstverband staat lijnrecht tegenover de populariteit van zzp-schap. "We gaan de arbeidsmarkt niet hervormen, want dat duurt tien jaar", zo gaf van Gennip vorige week aan. Alsof die keuze nog te maken valt. De nieuwe arbeidsmarkt is er al, alleen met onvoldoende oog voor alle werkenden.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg