Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Gemeenten falen bij Wmo-toezicht

Gemeenten falen bij Wmo-toezicht: PGB fraude krijgt ruim baan

fraude May 04, 2023

Gemeenten falen bij Wmo-toezicht, zo blijkt uit online onderzoeksresultaten van Zichtopondermijning.nl. Het onvermijdelijke gevolg is dat PGB fraude ruim baan gekregen heeft de afgelopen jaren. PGB dienstverleners met een strafblad en zonder enige ervaring met zorgverlening konden toch declareren.

Falend Wmo-toezicht leidt tot duizenden fraude gevallen

Duizenden dienstverleners met een strafblad zijn in 2019 en de jaren erop in staat geweest om te declareren voor het Wmo PGB, doordat gemeenten deze personen niet hebben afdoende gecheckt alvorens hen uit te laten betalen. Daarnaast blijkt dat bijna 20% van alle uitbetaalde Wmo PGB dienstverleners zichzelf niet als zorgaanbieder heeft ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Hun KvK inschrijving heeft niets te maken met zorg, maar toch ontvingen zij zorggeld. Gemeenten hebben via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) duizenden declaraties gehonoreerd en uitbetaald. Cijfers van Zichtopondermijning.nl laten zien dat het aantal fraude gevallen talrijk is. Eind 2020 was al bekend dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zich veel zorgen maakte over de handelswijze van gemeenten. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) beloofde beterschap. Inmiddels blijkt dat er grootschalig is gefraudeerd.

Burgers met strafblad zijn geen zorgaanbieders

In de berichtgeving over dit onderwerp, wordt er geschreven over '6000 aanbieders van pgb-zorg' die frauduleus handelen. Hiermee wordt de indruk gewekt dat burgers met een strafblad en zonder zorgachtergrond, kunnen kwalificeren als zorgaanbieder. Dit is niet het geval. Zelfstandig ondernemers in de zorg die voldoen aan de eisen kwalificeren als zorgaanbieder. Zij hebben te voldoen aan een meldplicht bij de Inspectie en zijn te vinden in het openbare register Zorgaanbiedersportaal. Tot op heden is de Wmo uitgezonderd van die verplichte wet- en regelgeving. Daarom komt de controleplicht volledig bij de gemeente zelf terecht. De meldplicht en registratie van zorgaanbieders dragen bij aan de betrouwbaarheid van zorgaanbieders. Hier maken gemeenten tot op heden geen gebruik van.

Financier van zorg heeft belang bij grondige check

Dat mensen zonder zorgachtergrond, met een strafblad en zonder een inschrijving als zorgbedrijf toch PGB-Wmo facturen vergoed kunnen krijgen, is een kwetsbare omstandigheid. Berichtgeving hierover zou zich wat ons moeten concentreren op de gemeenten die dit soort praktijken toestaan, niet op de duizenden personen die er vervolgens misbruik mee plegen. De kans is namelijk aanwezig dat er beeldvorming ontstaat dat een groot deel van de ondernemers in de zorg niet te vertrouwen zouden zijn. Halverwege vorig jaar kwam RTL nieuws nog met een artikel dat stelde dat diploma fraude de schuld is van zzp'ers in de zorg. In het voorbeeld hier boven gaat de aandacht wederom uit naar de personen die fraude gepleegd hebben en niet naar de partijen die dit faciliteren. Gemeenten kunnen hun verantwoordelijkheid oppakken. De Wkkgz en vergewisplicht bieden voldoende aanknopingspunten om op een veilige wijze zzp'ers in de zorg te controleren. De vraag is of gemeenten de adviezen van de IGJ uit 2019 nu wel op gaan volgen.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg