Gratis Zorgondernemerscheck
Terug naar het overzicht
Gesprek met de minister

Gesprek met de minister laat de energie van zorgprofessionals zien

zorgprofessional Oct 14, 2021

Deze week was ik aanwezig bij een gesprek tussen zorgprofessionals en minister de Jonge. Het gesprek met de minister laat de energie van zorgprofessionals zien en vertelde veel over weerbaarheid en ondernemerschap. 

Gesprek met de minister: hoe kijken we terug en vooruit?

De minister had als doel met het gesprek om op te halen hoe er teruggekeken wordt naar de afgelopen periode. Aan de andere kant staan belangrijke onderwerpen zoals schaarste en het maken van keuzes op de agenda. Hoe wordt hiernaar gekeken? Het combineren van professionals van de werkvloer en oud-professionals met een overkoepelende blik, leverde een geanimeerd gesprek op. Wat mij vooral bijbleef is de energie die er altijd weer is als je professionals de ruimte geeft.

Ondernemerschap in een dienstverband

Uiteraard werd in eerste instantie de aandacht gezogen naar het onderwerp van de corona uitbraak. Het valt op dat een aantal zorgmedewerkers de kans van de werkgever heeft gekregen om op een ondernemende manier met vraagstukken rondom corona om te gaan. Bijvoorbeeld door het combineren van verschillende soorten werkzaamheden binnen één contract. Zodra een organisatie in staat was om de professional flexibel en wendbaar te laten bewegen rondom de corona uitbraak, ontstonden er successen. Van VTT tot VG en van thuiszorg tot aan het ziekenhuis; er blijkt van alles mogelijk.

Gesprek met de minister laat de energie van zorgprofessionals zien

De mogelijkheid om anders te mogen werken omdat de praktijk dit vraagt, maakt het praktische succes. Problemen samen op kunnen lossen met elkaar, draagt bij aan het verminderen van de draaglast en het bevorderen van de draagkracht van zorgprofessionals. Energie ontstaat bijna als vanzelf, zo ook tijdens het gesprek. De corona golven hebben de noodzaak gebracht om professionals de ruimte te geven en dat heeft gewerkt, zo wordt duidelijk. Er worden slimme oplossingen bedacht, vanuit een stevige visie gewerkt en er is ook meer samenwerking dan tevoren. De vraag is wel of het systeem niet weer krampachtiger wordt na verloop van tijd, omdat aan de andere kant ook de knelpunten op een natuurlijke wijze omhoog kwamen.

Arbeidsmarkt krapte ook onderwerp van gesprek

Het tekort aan collega's komt ook als vanzelf omhoog als onderwerp. Er wordt gebaald van het feit dat er onvoldoende collega's beschikbaar zijn. Dat men zich gedwongen voelt om aan externe inhuur te doen. Daarmee wordt de inzet van flex vrij snel negatief gelabeld als te duur, onwenselijk en van beperkte toegevoegde waarde. Flexibel werkende collega's zijn vooral op zoek naar de leuke diensten en meer geld verdienen, zo wordt gesteld. Voor mij was het fascinerend om te zien hoe snel de negatieve beeldvorming over flex wordt herkend. Wat heb ik toe kunnen voegen?

Zorgmedewerkers verlaten het dienstverband om een reden

De zorgmedewerkers in deze ontmoeting krijgen de ruimte van hun werkgever. Dat geldt lang niet voor iedereen zo. De praktijk laat zien dat zeer weinig zorgprofessionals ondernemend mogen zijn en zelf kunnen bepalen over hoe zij hun werk willen inrichten. Zorgmedewerkers verlaten het dienstverband niet om 'veel te kunnen verdienen', of 'alleen maar de leuke diensten' te draaien. Zorgprofessionals starten als zzper in de zorg omdat zij werk en prive niet kunnen combineren en omdat zij te weinig ruimte ervaren bij het uitoefenen van hun vak.

Lees ook: Waarom kunnen vaste zorgmedewerkers werk en privé slecht combineren?

De energie van zorgprofessionals ligt vlak onder de oppervlakte

Je zou iedere zorgverlener gunnen wat de medewerkers hebben ervaren die in dit gesprek met de minister zaten. Ruimte, een luisterend oor, fijn samenwerken en ondernemerschap. Zorgprofessionals die flexibel werken ervaren al langer dat zij hun vak vorm kunnen geven en op een wijze die bij hen past. Ook in een dienstverband blijkt het mogelijk, zo lieten deze zorgmedewerkers blijken. Naast de minister, zou je ook bij werkgevers hopen dat zij interesse krijgen in deze ervaringen. 

Doorlopend onderzoek naar instroom zzp

ZZP-erindezorg.nl doet onderzoek doet doorlopend onderzoek naar de beweging van de zzp-er in de zorg. Een doorlopend onderzoek naar de instroom van zzp-schap in de zorg maakt daar onderdeel vanuit. Binnen diverse artikelen op deze website is het onderzoek onderaan te vinden. Zo ook hier.

Maak uw eigen enquête voor feedback van gebruikers

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Even kennis maken? Klik hieronder!
Wat is ZZP-erindezorg.nl?