Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Haal je de 1225

Haal je de 1225 uur per jaar als zzper in de zorg niet? Lees verder!

ib-ondernemer Nov 10, 2021

Het urencriterium van 1225 uur is een belangrijk onderdeel van jouw ondernemerschap. Haal je de 1225 uur per jaar als zzper in de zorg niet? Wat gebeurt er dan in de praktijk en hoe kun je hier het beste mee omgaan?

Waarom is er zoiets als een uurcriterium?

Eén van de spelregels bij het ondernemerschap is het urencriterium. Wil jij als ondernemer gezien worden door de Belastingdienst? Dan moet je een behoorlijk aantal uur in jouw onderneming steken. Als ondernemer ben je bezig met je administratie, het werk waarvoor je betaald wordt, de reistijd die je aflegt en bijvoorbeeld de scholing die je volgt. Al deze uren tellen op voor het uurcriterium van 1225 uur per jaar. Als je 46 weken werkt per jaar dan komt dat bij 1225 uur gemiddeld neer op 26 uur per week. Het urencriterium is dus een soort van drempel waaruit blijkt dat je actief bezig bent geweest met jouw onderneming.

Lees ook: 10 ondernemerscriteria voor zzp'ers in de zorg uitgelegd

Het urencriterium telt per jaar

Het uurcriterium van 1225 uur, telt per kalenderjaar. Dat wil zeggen dat als je in september van het jaar jouw onderneming start en je als ondernemer gezien wil worden, je heel veel uren zal moeten besteden om dat te halen. Om deze reden starten veel zzpers in de zorg aan het begin van het nieuwe jaar. Je hebt dan meer kans om de 1225 uur te halen. Let erop dat je jouw uren registreert, zodat je kunt bewijzen dat je een aanzienlijk deel van je week hebt besteed aan jouw onderneming.

Wat als je het urencriterium niet haalt?

Haal je de 1225 uur per jaar als zzper in de zorg niet? Dat is er geen man overboord. Als je als ondernemer gezien wil worden door de Belastingdienst dan is die 1225 uur belangrijk. Dit ondernemerschap wordt Ondernemer voor de Inkomsten Belasting genoemd. IB-ondernemer. Het is niet noodzakelijk om als ondernemer gezien te worden. De kwalificatie van 'IB-ondernemerschap' is een keuze. Jouw keuze om precies te zijn.

Welke keuzes heb je als zzp'er in de zorg?

Heb je een eenmanszaak en ben je werkzaam als zzper in de zorg? Dan kun je je inkomen op twee manieren opgeven.

  • Je wil gezien worden als ondernemer voor de Inkomstenbelasting. IB-ondernemerschap. Daar horen een aantal spelregels bij, namelijk deze;
  • Jouw inkomsten zijn bijverdiensten. Je haalt de spelregels voor IB-ondernemerschap niet allemaal, maar hebt wel 'Resultaat uit Overige Werkzaamheden'.

Het is dus niet nodig om als ondernemer gezien te worden als je dat niet wil. Je kunt ervoor kiezen om bijverdiensten als ROW aan te geven. Dit betekent wel dat je geen recht hebt op een aantal aftrekposten die wel gelden voor ondernemers. Netto hou je dus iets minder geld over als je je inkomsten als ROW opgeeft, in plaats van jouw aangifte als IB-ondernemer opvoeren. 

Lees ook: Wat zijn fiscale aftrekposten? Hoe zit het met belasting betalen?

Haal je de 1225 uur per jaar als zzper in de zorg niet? Geen probleem.

Geen zorgen als je de 1225 uurcriterium niet haalt. Als je deze, of één van de andere spelregels van het ondernemerschap niet haalt, kun je zelf afzien van een aangifte als IB-ondernemer. Je geeft dan simpelweg bij jouw aangifte jouw omzet minus kosten op als neveninkomsten.  Je betaalt inkomstenbelasting over jouw verdiensten en dan heb je aan je plicht voldaan. 

Lees ook: ZZP combineren met dienstverband, hoe doe je dat?

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg