Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Heb je werkervaring nodig

Heb je werkervaring nodig als zzp'er in de zorg?

starten als zzp'er Feb 21, 2022

Het is een veel voorkomende vraag onder startende zzp'ers in de zorg die net van school af komen. Heb je werkervaring nodig als zzp'er in de zorg? Of kun je ook direct na de opleiding starten? In dit artikel gaan we hier nader op in.

Wat is een zzp'er in de zorg?

Een zzp'er in de zorg is een zorgmedewerker die voor eigen rekening en risico zorg verleent. De zzp'er in de zorg wordt beoordeeld als zorgaanbieder door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en als ondernemer door de Belastingdienst. Daarnaast wil een zzp'er in de zorg graag buiten dienstverband kunnen werken voor opdrachtgevers én heeft de zzp'er in de zorg bevoegd en bekwaam te blijven voor het vak.

Vier rollen, één persoon

Je begrijpt dat als een zzp'er in de zorg vier rollen te vervullen heeft, hier nogal wat bij komt kijken. Welke wetten liggen er onder het zzp-schap in de zorg?

  • De fiscale wetgeving bepaalt de spelregels voor jouw ondernemerschap voor de Belastingdienst;
  • De kwaliteitswet Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de Zorg (Wkkgz) bepaalt waar jij aan moet voldoen als zorgaanbieder;
  • Voordat je start met zorg verlenen moet je je melden bij de Inspectie. Dit stelt de Wet Toetreding Zorgaanbieders (Wtza);
  • Arbeidswetgeving is van toepassing om buiten dienstverband te blijven;
  • Jouw beroepsgroep en beroepsnorm is leidend bij bevoegd- en bekwaam blijven.

Wil je zzp'er in de zorg zijn, dan hoor je aan de slag te gaan met deze wet- en regelgeving. 

De zzp'er in de zorg als dienstverlener

Bovenop de rollen die je hebt vanuit wetgeving, wordt er van jou ook een dienst verlenende houding verwacht. Je bent immers het visitekaartje van je eigen bedrijf. Net zoals jij graag ziet dat jouw dienstverleners voor jouzelf een stapje harder lopen, wordt dat ook van jou verwacht als jij een dienstverlener bent. Nét iets meer aandacht voor de klant en nét iets meer kennis en ervaring dan een collega maakt jou onderscheidend als ondernemer.

Wil jij starten als zzp'er in de zorg? Schrijf je in voor één van onze gratis webinars >>

Heb je werkervaring nodig als zzp'er in de zorg?

We denken dat het verstandig is dat je al werkervaring hebt voordat je start als zzp'er in de zorg. Wil je als zorgmedewerker de stap maken van zorgverlener naar ondernemer dan komt daar veel bij kijken. Daarnaast ben je als zzp'er in de zorg een dienstverlener en wordt er misschien wel juist van jou meer kennis verwacht dan van een collega. We merken in de praktijk dat als zzp'ers in de zorg te vroeg starten in hun loopbaan, dat zij het zwaar krijgen om alle rollen met elkaar te combineren én tegelijkertijd werkervaring op te doen. Ons advies: zorg voor een aantal jaar werkervaring voordat je jezelf door verschillende klanten op verschillende plekken in laat huren. 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg