Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Het achtergrondverhaal over jouw

Het achtergrondverhaal over jouw zorgonderneming voorkomt misverstanden

ib-ondernemer zorgaanbieder zorgprofessional Feb 17, 2023

Als zzp'er in de zorg heb je een achtergrondverhaal nodig over jouw zorgonderneming. Daarmee laat je anderen weten wie je bent, wat jouw drijfveren zijn en welke zorgverlening jij biedt. Ook maak je daarmee duidelijk dat je geen flexwerker bent. Je bent immers zelfstandig zorgverlener, zorgaanbieder én zorgondernemer. Met het achtergrondverhaal over jouw zorgonderneming voorkom je misverstanden en maak je duidelijk waar jij je voor in wil zetten.

Met jouw achtergrondverhaal geef je duidelijkheid..

Zzp-schap is een weloverwogen keuze en geen bevlieging. Daarom vertel je in je achtergrondverhaal waarom jij zorgondernemer bent en met welke deskundigheid je dat doet. Je legt uit wie je bent als zorgondernemer en waar opdrachtgevers, cliënten en samenwerkingspartners op kunnen rekenen. Dat is de grondslag van jouw zorgondernemerschap.

..en voorkom je misverstanden 

Onder druk van personeelstekorten worden zzp‘ers vaak ingezet om continuïteit van zorg te waarborgen en niet vanwege hun specifieke expertise. Terwijl dat laatste nu juist de drijfveer van zzp‘ers is. Hierdoor blijven de verschillen onderbelicht tussen zzp'ers en andere externe krachten zoals gedetacheerden en uitzendkrachten. Dat er een groot verschil is tussen zzp'ers en flexwerkers is vaak onbekend bij zorgorganisaties. Zzp'ers in de zorg worden grotendeels op dezelfde manier benaderd als uitzendkrachten.  Maar een zzp 'er in de zorg is geen flexwerker. Met het achtergrondverhaal over jouw zorgonderneming haal je dat misverstand weg.

Benadruk de kenmerken van jouw zorgverlening

Het achtergrondverhaal gaat om de redenen waarom jij zorgondernemer bent, wat jouw visie op zorg is, welke kennis je daarvoor hebt, wat jouw vakbekwaamheid is en welke energie je daarin steekt. De volgende vragen kun je gebruiken om je verhaal op te bouwen.

  • Waarom ben je begonnen als zzp ‘er in de zorg? Wat was de aanleiding?
  • Waar onderscheid je je mee. Wat is 'jouw expertise' in de zorg?
  • Met welke cliënten of patiënten werk je het liefst? Waarom is dat zo?  Waar wil je aan bijdragen?
  • Wat vind je het mooiste van je vak. Wat zijn voor jou belangrijke momenten in je loopbaan geweest?
  • Waar kunnen ze je altijd voor vragen?

Schrijf je achtergrondverhaal op. Het hoeft niet langer te zijn dan een A4-tje.

Zet je onderdelen van je verhaal op je website en in je kwaliteitssysteem

Onderdelen van je achtergrondverhaal neem je op in je kwaliteitssysteem en op je website. Daarin laat je zien in welke sector(en) je werkt, welke zorg je biedt en voor welke doelgroep(en) jij je wil inzetten. Je benoemt ook voor welke doelgroepen en sectoren  je bewust niet werkt. Om het verschil tussen flexwerk en zelfstandig ondernemerschap te benadrukken hebben we zowel een gratis webinar over wat flexwerk is, als een gratis webinar over  starten als zelfstandig ondernemer.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg