Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
HKZ en KIWA keurmerk

Het HKZ en KIWA keurmerk voor zzp-ers in de zorg

buiten dienstverband ib-ondernemer starten als zzp'er werken als zzp'er zorgaanbieder zorgprofessional Feb 03, 2021

Er zijn twee keurmerken voor zzp-ers in de zorg. In dit artikel ga ik in op een aantal verschillen tussen de twee. Het HKZ en KIWA keurmerk voor zzp-ers in de zorg hebben zo hun eigen kenmerken. De twee keurmerken worden uitvoerig besproken in de online training 'De basis op orde'.

Is een keurmerk voor zzp-ers in de zorg verplicht?

De meest gestelde vraag over dit onderwerp is of een keurmerk verplicht is. Nee, een keurmerk is niet verplicht vanuit de overheid. Wel kan het voorkomen dat jouw opdrachtgever, een zorgverzekeraar, gemeente of bemiddelaar een keurmerk vraagt. In zo'n geval kan zo'n partij het verplicht stellen. De vraag is dan uiteraard wel of jij daarin mee wil gaan. Als zelfstandig ondernemer ligt die beslissing bij jou. Van een landelijke verplichting voor een HKZ of KIWA keurmerk is in ieder geval geen sprake.

Waar komen het HKZ en KIWA keurmerk vandaan?

Het HKZ en KIWA keurmerk hebben hun eigen ontstaansgeschiedenis. Ik ga daar in video 8 van de online training uitvoerig op in. De twee keurmerken zijn deels gebaseerd op de wet- en regelgeving die geldt voor zzp-ers in de zorg. De 'norm' die zij stellen om het keurmerk te kunnen behalen verschilt weliswaar, maar in de basis verwachten de keurmerken vooral dat je volwaardig werkt als zzp-er in de zorg. Omdat je met het behalen van een keurmerk kunt laten zien dat je een aantal zaken op orde hebt, vragen opdrachtgevers en intermediairs soms om zo'n keurmerk.

Het HKZ en KIWA keurmerk: wat zijn de verschillen?

De verschillen tussen de twee keurmerken zit hem op twee onderdelen. Allereerst is er de inhoud van de norm. De eisen die worden gesteld bij het KIWA keurmerk liggen iets anders dan bij het HKZ zzp keurmerk. Daarnaast is de manier waarop je wordt gecontroleerd anders vorm gegeven. Bij het HKZ keurmerk krijg je een interview met een 'assessor' en bij het KIWA keurmerk wordt er via het digitale systeem beoordeeld of je de zaken in orde hebt. De eisen die gelden bij beide keurmerken neem ik door in mijn training.

Wil jij starten als zzp-er in de zorg?

Wil jij alle informatie overzichtelijk op een rij? Heb jij behoefte aan het hele verhaal over het zzp-schap in de zorg? De online training 'De basis op orde' heeft ruim 6 uur aan informatie voor jou, verdeeld over 12 video's. Ik ga onder meer in op het uurloon van zzp'ers in de zorg, hoe je dat berekent en wat je overhoudt. De complete cursusopzet lees je hier.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg